Vaccineren konijn

Vaccineren
De twee meest voorkomende ziektes bij konijnen zijn myxomatose (konijnenpest) en het viraal hemorragisch syndroom (afgekort VHS). In het Engels kennen we dit onder de naam ‘rabbit heamorrhagic disease’ (RHD). Deze twee afkortingen worden wel eens door elkaar gebruikt maar gaan dus over hetzelfde virus. Beide myxomatose als RHD zijn virusziekten die zich ontzettend snel verspreiden en welke het konijn vaak niet overleeft wanneer hij of zij is besmet. Vandaar dat vaccineren zo ontzettend belangrijk is! Wij gebruiken één entstof die tegen beide virusziekten beschermd en van welke de bescherming een jaar aanhoudt. Om u te helpen herinneren aan de jaarlijkse enting, ontvangt u na de enting van uw konijn automatisch jaarlijks een oproep voor de nieuwe enting. De vaccinatie kan gegeven worden vanaf een leeftijd van 5 weken en werkt optimaal na 3 weken.
                            
Myxomatose
Myxomatose is een ernstige virusziekte bij wilde en tamme konijnen, ook bekend onder de naam konijnenpest. Het virus veroorzaakt ontstekingen aan neus, oogleden, oorranden en de geslachts-opening. De konijnen zijn bovendien ernstig algemeen ziek en verzwakken snel. Het konijn heeft een snotneus en is benauwd, de oogleden zijn verkleefd door een ontsteking, het konijn is apathisch en wil niet eten of drinken. De ziekte is in bijna alle gevallen fataal, omdat een toereikende therapie niet voorhanden is. Gelukkig is vaccinatie dus wel mogelijk. Omdat stekende insecten de ziekte kunnen overbrengen, wordt aangeraden om óók konijnen die vooral in huis worden gehouden te laten vaccineren tegen Myxomatose.

VHS  (viraal hemorragisch syndroom)
VHS of RHD is een ziekte die voorkomt bij konijnen en hazen. Deze wordt ook veroorzaakt door een virus en veroorzaakt uiteindelijk inwendige bloedingen in diverse organen (hemmorrhagie = bloeding). Uitwendig is er meestal niet veel aan de dieren te zien, behalve dat sommige dieren aanvankelijk een periode van koorts doormaken. In de meeste gevallen zal echter acute dood optreden zonder voorafgaande ziekteverschijnselen. Ook tegen deze ziekte kunt u uw konijn laten vaccineren.