Myiasis of madenziekte bij het konijn

In de warme maanden van het jaar bestaat er een groot gevaar voor konijnen. Dit gevaar wordt veroorzaakt door vliegen en met name de groene vleesvlieg. Vooral in de zomermaanden is de aanwezigheid van groene vliegen in de buurt van uw konijn een risico. Ze kunnen eieren leggen in vieze haren, met alle gevolgen van dien.

Risicofactoren

Vaak is aangekoekte ontlasting geen diarree, maar het gevolg van een verkeerde voeding. Een konijn heeft 2 soorten keutels, namelijk gewone keutels en blindedarmkeutels. Een konijn moet zijn blindedarmkeutels opeten. Als het konijn deze niet opeet geeft dit een vieze kont, omdat deze keutels erg plakkerig zijn en aan de haren bij de kont vastplakken. De oorzaak is vaak dat de eigenaar teveel konijnenvoer aan het konijn geeft.

Waar komen maden vandaan?

De aangekoekte keutels zorgen dat de huid gaat ontsteken, ook bij urinebrand is de huid ontstoken. Vliegen worden aangetrokken door de geur van die ontstoken huid. Ze leggen daar eitjes en uit deze eitjes ontstaan maden. Je ziet deze maden vaak in diverse groottes: van heel klein tot wel 1 cm lang. Een made is wittig van kleur en kan zich redelijk snel bewegen. De maden kruipen onder de vieze haren, en richten grote schade aan. Er kunnen gaten in de huid komen.

Myiasis voorkomen

De hygiëne van het hok en het konijn is van groot belang om myiasis te voorkomen. Geef een konijn maar 20 gram konijnenvoer per kilogram lichaamsgewicht en ongelimiteerd hooi. Dagelijks moet het konijn onder de staart gecontroleerd worden of er ontlasting aan de vacht bij de anus kleeft. Controleer ook altijd of het hok schoon is en verwijderen de poep en plasplekken in het hok minstens 1x per dag. Er kan eventueel horgaas voor het hok gehangen worden tegen vliegen.

Afschrikken en doodmaken

Myasis spray is een antivliegenmiddel om te gebruiken op konijnen. Konijnen die risico lopen kunnen één keer per maand in gesprayd worden met dit middel om de vliegen af te schrikken. De spray doodt ook de maden op het konijn.

Voorkomen blijft beter dan genezen: Zorg voor de juiste voeding en indien er groene vliegen bij uw konijn rondhangen controleer dan uw konijn en het hok een keer extra!