VHD bij konijnen

VHD (Viral Haemorrhagic Disease) is een ziekte die voorkomt bij konijnen en hazen. Het wordt eveneens veroorzaakt door een virus en veroorzaakt uiteindelijk inwendige bloedingen in diverse organen (haemorrhagie = bloeding). Uitwendig is er meestal niet veel aan de dieren te zien, behalve dat sommige dieren aanvankelijk een periode van koorts doormaken. In de meeste gevallen zal echter acute dood optreden zonder voorafgaande ziekteverschijnselen. Ook tegen deze ziekte kunt u uw konijn laten vaccineren. De VHD ziekte bij het konijn komt nog met regelmaat voor in de praktijk, en helaas kunnen we deze zieke konijnen niet meer redden.

Er is een nieuwe variant (VHD type 2) in Nederland, ook hiertegen kunt u uw konijn laten inenten bij Dierenkliniek Kortenoord.

VHD type 2

De faculteit Diergeneeskunde in Utrecht waarschuwt konijnenbezitters voor de konijnenziekte VHD. In het hele land zijn meldingen binnengekomen van acute sterfte onder (goed ingeënte) konijnen.

De faculteit heeft deze konijnen onderzocht. Hieruit blijkt dat ze dood zijn gegaan aan de konijnenziekte VHD. De faculteit heeft bekend gemaakt dat het inderdaad om de (voor Nederland) nieuwe VHD type 2 gaat.

VHD (Viral Haemorrhagic Disease)
RHD (VHD) is een ziekte die voorkomt bij konijnen en hazen. Deze wordt eveneens veroorzaakt door een virus en veroorzaakt uiteindelijk inwendige bloedingen in diverse organen (hemorragie = bloeding). Uitwendig is er meestal niet veel aan de dieren te zien, behalve dat sommige dieren aanvankelijk een periode van koorts doormaken. In de meeste gevallen zal echter acute dood optreden zonder voorafgaande ziekteverschijnselen.

Zeer besmettelijk
Deze ziekte is zeer besmettelijk en wordt veroorzaakt door het RHD-virus. Dat verspreidt zich door direct contact tussen konijnen en ook indirect via urine, uitwerpselen, water, voedsel, kleding, handen en hokken. Stekende insecten kunnen ook een rol spelen in de verspreiding van het virus.

Symptomen van VHD bij konijnen
Een konijn dat het virus heeft opgelopen, zal veelal binnen 24 tot 48 uur sterven. Soms krijgen de konijnen bloedingen en krijgen ze het benauwd, maar vaak zijn er helemaal geen symptomen te zien.

Maatregelen
Om te voorkomen dat een konijn ziek wordt van het virus wordt geadviseerd het dier jaarlijks te vaccineren tegen myxomatose en de gebruikelijke variant van het RHD-virus (RHD1). Daarnaast wordt geadviseerd om uw konijn ook tegen RHD type 2 in te laten enten. De faculteit Diergeneeskunde adviseert konijnen bezitters waarvan het konijn (nog) niet goed gevaccineerd is geen (vers) gras of groente van buiten (moestuin) aan uw konijn te voeren en de handen goed te wassen voor en na het voeren. Pas op met uw schoenen na een wandeling buiten, in een gebied waar wilde konijnen lopen. Afhankelijk van het jaargetijde moet u ook oppassen met stekende insecten.

Voor meer informatie of een afspraak kunt u ons altijd bellen. Voor de vaccinatie avonden verwijs ik u naar de pagina "nieuws".