1 november 2017, door Dierenkliniek Kortenoord

Vanaf vijf jaar oud al senior!

Wanneer is uw hond of kat ‘senior'?

Vanaf het 7e levensjaar kan een hond ‘senior' genoemd worden; katten worden vanaf het 8e levensjaar ‘senior’ genoemd. Dit is de gemiddelde leeftijd waarop het verouderingsproces begint bij honden en katten, afhankelijk van ras en gewicht. Uw hond of kat is dan natuurlijk nog niet echt oud, maar heeft een leeftijd bereikt die te vergelijken is met de senior status van mensen. Die seniorfase begint bij grote en zeer grote honden zelfs nog iets eerder, rond het 5e levensjaar. Dat is eerder dan de meeste mensen denken. Zo staat één honden- of kattenjaar ongeveer gelijk aan 7 of 8 mensenjaren. Rond het 7e levensjaar neemt bij honden de gevoeligheid voor leeftijdsgebonden gezondheidsrisico's echter al toe, bij katten vanaf het 8e levensjaar. Het belang van preventieve gezondheidszorg wordt dan steeds groter.

Langer plezier van én voor uw hond en kat.

Voor senior honden en katten hebben we een speciale aanbieding in november: de seniorenmaand. Een programma waarbij wij als uw dierenartspraktijk, samen met u, uw hond en kat op gezonde en plezierige wijze een zo lang en gelukkig mogelijk leven proberen te bezorgen. Van belang is dat eventuele gezondheidsrisico's tijdig aan het licht komen. Omdat u als eigenaar uw hond of kat dag in dag uit meemaakt, valt het u misschien niet op dat sommige zaken langzamerhand veranderen. Zoals de manier waarop uw hond of kat reageert, zijn gewicht, de snelheid waarmee hij eet, enzovoort. Leeftijdsgebonden kwaaltjes kunnen dan uitgroeien tot serieuzere gezondheidsproblemen. Wist u bijvoorbeeld dat overgewicht bij heel veel honden en katten voorkomt en op latere leeftijd al snel leidt tot diabetes, gewrichts- of rugproblemen? Verder zien we bij het vorderen van de leeftijd meer gebitsproblemen, lever- en nieraandoeningen, om maar een paar voorbeelden te noemen. Bij ongeveer 80 % van de katten boven de acht  jaar is sprake van enige vorm van artrose, die zich onder andere uit in verminderde activiteit en minder spelen. Artrose is heel goed met medicijnen te behandelen.
Dus ook voor uw hond en kat geldt: voorkomen is beter dan genezen.

Wat te doen

In november, de seniorenmaand, bieden we voor de hond en kat speciale korting op het seniorenconsult (en eventueel urine en/of bloedonderzoek, indien dit nodig lijkt). Als dierenarts controleren we uw hond of kat en bespreken (aan de hand van een vragenformulier) met u de eventuele veranderingen in het gedrag, de eetgewoonten of de beweging van uw hond of kat. Wordt er een kwaaltje gevonden, dan kan direct, in een vroegtijdig stadium, behandeling plaatsvinden. Is uw hond of kat gezond, dan verstrekken we u tips om dat zo te houden. U kunt een afspraak maken voor een seniorenconsult.

Een afspraak … en wat dan?  

U ontvangt een vragenformulier dat u van te voren mag invullen.

Om te beginnen praten we graag eerst met u en wordt de vragenlijst doorgesproken. Dat levert vaak al veel belangrijke informatie op.

Tijdens de afspraak wordt uw hond of kat ook lichamelijk onderzocht. Dat onderzoek omvat een veelheid aan aspecten zoals het opnemen van hartslag en temperatuur, inspectie van gebit, ogen, oren, het ‘afvoelen' van organen en controle van het gewicht. Mochten daarvoor aanwijzingen zijn, dan kan verder onderzoek, zoals bloed- en urineonderzoek, plaatsvinden.
Samen met u bespreken we de conditie van uw hond of kat en wij verstrekken u adviezen over voeding en verzorging. Mocht uw hond of kat ergens last van hebben, dan maken we een ‘behandelplan'. Speciaal op maat voor uw hond of kat.

Seniorenconsult € 27.50
Urine- en bloedonderzoek in combinatie met seniorenconsult € 95.00
Urineonderzoek in combinatie met seniorenconsult € 37.50
Bloedonderzoek in combinatie met seniorenconsult  € 85.00


Mocht verdere behandeling nodig zijn, dan wordt dat natuurlijk vooraf met u besproken. Zoals u van ons gewend bent.

Met vriendelijke groet van alle medewerkers van Dierenkliniek Kortenoord.