18 december, door Dierenkliniek Kortenoord

Oud en Nieuw!

Een rustig Oud en Nieuw voor uw huisdier?           
Vuurwerk kan heel mooi zijn, maar de meeste huisdieren ervaren dit anders. Veel honden en katten zijn doodsbang en gedragen zich al ruim voor de kerstdagen nerveus. Als het echte vuurwerk begint, weten ze vaak niet waar ze het zoeken moeten. Er zijn diverse mogelijkheden om uw angstige huisdier een rustigere nacht te geven; het is belangrijk om daarvoor ruim op tijd een plan te maken.

Allereerst zijn er een aantal tips om de aandacht wat af te leiden:
•    Doe de gordijnen dicht, dit dempt de knallen en de lichtflitsen.
•    Zet muziek aan, hierdoor worden de meeste geluiden overstemd.
•    Plaats ‘gele’ oordoppen in de oren, deze werken na enige tijd altijd (vergeet niet deze weer te verwijderen).
•    Laat uw hond niet uit op plaatsen waar veel geknald wordt. Als uw hond toch schrikt van een knal probeer hem dan niet te troosten. Daarmee zou u de hond kunnen belonen voor het schrikken en wordt het angstige gedrag alleen maar erger. Je mag de hond wel steunen door een hand op de schouder te leggen en geruststellend tegen de hond te praten. Niet aaien, maar wel geruststellen dus.

Gedragstherapie
Veel hondenscholen bieden extra cursussen aan voor training bij vuurwerkangst. Of juist preventief: hoe vuurwerkangst te voorkomen. U kunt daarvoor terecht bij een hondenschool in de buurt.

Adaptil® en Feliway®
Een zogende moederhond produceert een feromoon, het zogenaamde Dog Appeasing Pheromone, of kortweg moederferomoon, gedurende 3 tot 5 dagen na de geboorte van de pups. Dit feromoon is een geruststellende boodschap en helpt puppy’s te kalmeren en gerust te stellen. Het geeft een sterk gevoel van veiligheid en comfort. De geruststellende eigenschappen van dit feromoon blijven behouden als honden volwassen zijn. De Adaptil verdamper bevat deze feromonen, dit zijn geurstoffen die mensen niet kunnen ruiken, maar die geruststellend werken bij angstige dieren.  
Voor katten is er een vergelijkbare spray (Feliway). De verdampers dienen 14 dagen voor oud en nieuw als verdamper in het stopcontact gedaan te worden in de ruimte waar de hond of kat verblijft. De ADAPTIL Express Tablet is een natuurlijk voedingssupplement. Het product werkt niet op basis van feromonen zoals de rest van de Adaptil producten. De tabletten bevatten een combinatie van aminozuren en vitamines die zorgen voor een snelle en tijdelijke kalmering om je hond te ontspannen. De tabletten werken NIET verdovend. De positieve werking van de natuurlijke, werkzame stoffen op het verminderen van angst is in vele wetenschappelijke en klinische studies bewezen.

Homeopathie
In de homeopathie bestaan een aantal middelen om de angst voor vuurwerk en knallen te  verminderen. Het beste resultaat wordt verkregen als ruim voor Oud en Nieuw (± begin december) met het geven van deze homeopathische middelen wordt gestart.  
•    Passiflora is vergelijkbaar met Valeriaan en maakt het dier over het algemeen wat rustiger;
•    Puur Nervositeit is een samengesteld middel met de bestanddelen Avena Sativa en Passiflora, dit zijn beide rustgevers;
•    Borax en Rhodondendron zijn middelen die de angst voor harde geluiden verminderen;
•    Rust compositum is een fytotherapeutisch middel, samengesteld uit diverse planten, dat een rustgevend effect op dieren heeft. Het dier zal minder heftig schrikken en zich sneller herstellen na een knal. Dit middel dient vanaf begin december gegeven te worden en kan gewoon over het voer. Rust compositum kunt u goed in combinatie met de Puur Nervositeit geven.
•    Aconitum Napellus D200 (1x per week 2 korrels)
Daarnaast zijn er homeopathische middelen die per individueel dier uitgezocht dienen te worden: een klassieke homeopathische behandeling.

Bachbloesem
Bachbloesem kan bij honden en katten (net als bij mensen) toegepast worden. Bij honden en katten die nerveus zijn bij vuurwerk worden rescue-spray of  rescue-druppels geadviseerd. Optimaal resultaat wordt behaald als u drie weken voor Oud en Nieuw begint met behandelen. Rescue-spray is ook effectief als het toegepast wordt op het moment dat het dier nerveus is.

Zylkène
Zylkène is een natuurlijk product dat kan ondersteunen bij diverse vormen van stress bij honden en katten. Het helpt huisdieren snel met veranderingen in hun leefsituatie om te gaan. Hierdoor kunnen ze zich beter aanpassen en zullen er geen fysieke of emotionele problemen ontstaan. Zylkène bevat decapeptide α-casozepine dat via een natuurlijk proces uit melkeiwit (caseïne) gewonnen is. Zylkène mag gecombineerd worden met medicijnen.

Medicinaal
Op oudejaarsavond kunt u honden en katten tabletten geven om ze rustig te maken. Vuurwerkangst bij honden en katten is een veel voorkomend probleem.
Honden met vuurwerkangst ondervinden stress, waardoor zij ontvankelijker zijn om andere angsten te ontwikkelen. Het is een jaarlijks terugkerend probleem dat met alleen medicatie verholpen kan worden. Een goede behandeling is daarom van groot belang. Het gebruik van acepromazine (Vetranquil) wordt afgeraden.

Pexion is een goed alternatief voor honden die rond de jaarswisseling in paniek raken. Een hond dient het middel 2 dagen voor de jaarwisseling toegediend te krijgen. De dosering is dan 2x daags met een interval van 12 uur. Het is daarom van belang dat u zorgt dat de medicatie op tijd in huis is. Van de eerste dosering Pexion kan het zijn dat uw hond wat slaperig is en/of ongecoördineerd gaat lopen, dit gaat na maximaal 24 uur weer over. Pexion mag niet gegeven worden aan honden met lever-, hart- of nierziektes en niet aan honden die gebruikt worden voor fokdoeleinden. Bij dieren met verdenking op lever-, hart- en nierziektes (o.a. meer drinken en plassen) wordt een bloedonderzoek aangeraden om dit uit te sluiten.

Thundershirt

Thundershirt is een vest voor uw hond dat vrij strak rond het lichaam van de hond zit. De druk die het vest geeft, zorgt voor een ontspannend effect bij de hond. Het Thundershirt wordt daarom door deskundigen aanbevolen bij angstige honden. Het is ook zeer effectief bij omstandigheden waardoor uw hond bang wordt, bijvoorbeeld bij onweer, vuurwerk of autorijden. Vaak wordt de hond al bij het eerste gebruik van het Thundershirt rustig, sommige honden moeten even aan het vest wennen.

Pension
Als al deze methoden en middelen geen uitkomst bieden, kunt u er ook nog aan denken om uw hond of kat op oudejaarsavond naar een rustig pension te brengen.