30 november 2017, door Dierenkliniek Kortenoord

Een keer per jaar enten voor de konijnen!

Er is nu een entstof die tegen VHD type 2 beschermt en maar eenmaal per jaar gegeven hoeft te worden. Deze entstof zit als enkele dosis verpakt. Hierdoor hoeven er geen konijnen-entspreekuren meer plaats te vinden. Ook de enting tegen myxomatose en VHD type 1 kan dan aan het konijn gegeven worden, zodat uw konijn nog maar één keer per jaar voor de enting naar de dierenarts hoeft bij Dierenkliniek Kortenoord.
De konijnen zijn met deze enting voor een jaar beschermd tegen beide ziekten en er hoeft geen herhaalenting meer plaats te vinden in het najaar. Om u te herinneren aan de enting, ontvangt u jaarlijks automatisch een oproep voor de enting.

Myxomatose
Myxomatose is een ernstige virusziekte bij wilde en tamme konijnen. Het virus veroorzaakt ontstekingen aan neus, oogleden, oorranden en de geslachtsopening. De konijnen zijn bovendien ernstig algemeen ziek en verzwakken snel. Het konijn heeft een snotneus en is benauwd, de oogleden zijn verkleefd door een ontsteking, het konijn is apathisch en wil niet eten of drinken. De ziekte is in bijna alle gevallen fataal, omdat een toereikende therapie niet voorhanden is. Gelukkig is wel vaccinatie mogelijk. De beste tijd voor deze vaccinatie is in het voorjaar, omdat het virus wordt overgebracht door stekende insecten. Hierdoor lopen konijnen in de periode van mei tot oktober de meeste kans om besmet te raken. Omdat stekende insecten de ziekte kunnen overbrengen, wordt aangeraden ook konijnen, die vooral in huis worden gehouden, te laten vaccineren tegen Myxomatose.
 
VHD (Viral Haemmorrhagic Disease)
VHD is een ziekte die voorkomt bij konijnen en hazen. Deze wordt eveneens veroorzaakt door een virus en veroorzaakt uiteindelijk inwendige bloedingen in diverse organen (hemorragie = bloeding). Uitwendig is er meestal niet veel aan de dieren te zien, behalve dat sommige dieren aanvankelijk een periode van koorts doormaken. In de meeste gevallen zal echter acute dood optreden zonder voorafgaande ziekteverschijnselen. Ook tegen deze ziekte kunt u uw konijn laten vaccineren.
Beide ziekten komen we nog met regelmaat tegen in de praktijk en helaas kunnen we deze zieke konijnen niet meer redden.