2 juni 2020

Chippen van uw huisdier is belangrijk

 Elk jaar belanden er honden en katten in het asiel, omdat na een ongeluk of vermissing de eigenaar niet te achterhalen is. Erger nog: veel van de vermiste dieren blijven op straat rondzwerven. Terwijl dit makkelijk te voorkomen is!

Helaas komt het regelmatig voor dat een gevonden dier niet gechipt of geregistreerd is. Dit maakt de zoektocht naar het baasje bijna onmogelijk. Wanneer een dier is gechipt, dan is het net zo belangrijk dat deze geregistreerd is bij één van de daardoor aangewezen databanken (zoals bijvoorbeeld de NDG). Aan deze instanties worden adres- en telefoongegevens en eventuele wijzigingen doorgegeven. Een vinder heeft namelijk niets aan een chipnummer zonder dat de gegevens kloppend zijn.

 

Juni is chipmaand

Een chip én de juiste registratie ervan, biedt vaak de enige uitkomst om een vermist huisdier weer met zijn baasje te herenigen. Daarom besteden wij in juni extra aandacht aan het chippen en het registreren van uw huisdier.

 Alle huisdieren kunnen deze hele maand voor een sterk gereduceerde prijs gechipt worden, waarbij wij ook de registratie gratis voor u doen. Het zetten en registreren van een chip kost dan nog maar € 27,50.

 Daarnaast kunt u zelf checken of de gegevens nog kloppen die aan het chipnummer van uw huisdier gekoppeld zijn en zodoende meedoen aan een winactie!

 

Wat is een chip?

Een chip is een kleine transponder welke middels een holle naald onder de huid wordt ingebracht. De transponder bevat een unieke code (chipnummer) die middels een speciale scanner (chipreader) uitgelezen kan worden. Na inbreng wordt het nummer geregistreerd en de gegevens van de eigenaar worden eraan gekoppeld. De moderne chips zijn niet groter dan een rijstkorrel en het plaatsen ervan doet nauwelijks pijn en geeft geen stress.

 

Waarom chippen?

Sinds april 2013 is het chippen en registreren van honden in Nederland verplicht. Alle honden die na deze datum geboren of naar Nederland gebracht zijn, moeten voorzien zijn van een chipnummer. Voor honden die vóór deze datum zijn geboren en voor katten in het algemeen bestaat helaas nog geen chipverplichting binnen Nederland. Zodra zij de grens over gaan naar het buitenland, geldt er voor hen echter wel een identificatieplicht.

Katten raken helaas vaker zoek dan honden, en het komt regelmatig voor dat katten hun baasje niet terug kunnen vinden. Slechts 14% van de vermiste katten worden herenigd met hun eigenaar. Het chippen en registreren van het huisdier wordt daarom altijd geadviseerd.

 

Registratie van het chipnummer

Minstens zo belangrijk als het plaatsen van de chip, is de registratie ervan. Zonder dat er gegevens aan het chipnummer gekoppeld zijn, kan de eigenaar van een huisdier niet teruggevonden en benaderd worden. Wanneer uw hond onder de chipverplichting valt, dan bent u verplicht om de registratie up-to-date te houden. Kloppen de gegevens niet, dan riskeert u een boete. Denk er ook aan dat wanneer u een huisdier koopt, u binnen 14 dagen het chipnummer op uw naam laat registreren. Daarnaast dient u naast eventuele adreswijzigingen, ook overlijden of verkoop van het huisdier door te geven aan de databank.

 

Hondenbaasjes opgelet: sinds 1 januari 2020 hondenpaspoort verplicht

Sinds begin dit jaar is er een nieuwe wet ingegaan waarbij elke hondenbezitter verplicht is om een Europees dierenpaspoort te kunnen tonen. De invoering van deze wet is een belangrijke stap in de strijd tegen malafide hondenhandel. Voor baasjes die hun hond of kat mee hebben genomen op reis binnen Europa, was een Europees dierenpaspoort al verplicht. In het paspoort staan herkomst, eerdere eigenaren en eventuele medische gegevens van de hond vermeld om de koper meer inzicht te geven in de achtergrond van de hond. Dat maakt het moeilijker om illegaal gefokte honden te verhandelen. Daarnaast worden er veel honden uit het buitenland gehaald en een hondenpaspoort zal het voor aanstaande eigenaren makkelijker maken om na te gaan wat de voorgeschiedenis van de hond is en of er eventueel sluimerende gezondheidsproblemen zijn.

Een Europees dierenpaspoort kan alleen door dierenartsen en erkende chippers uitgegeven worden. Het paspoort is gekoppeld aan de registratie van het chipnummer van de hond en dierenartsen en erkende chippers zijn verantwoordelijk voor de juiste registratie ervan, niet de fokker. Op deze manier kan er niet meer op grote schaal gefraudeerd worden door onbetrouwbare fokkers.

Tevens is sinds korte tijd het plastificeren van de chip-bladzijde in het Europees Dierenpaspoort verplicht wanneer u naar het buitenland gaat, om fraude en diefstal te voorkomen. Dit kunt u bij ons aan de balie laten controleren en doen.