25 mei 2016, door Dierenkliniek Kortenoord

Interview Marèse van Haneghem

Dierenkliniek Kortenoord is nu een echt dierenziekenhuis.

Dierenkliniek Kortenoord is flink uitgebreid. De dierenkliniek in Wageningen is een echt dierenziekenhuis geworden. De kliniek telt nu bijvoorbeeld twee operatiekamers. “Het werd steeds drukker met behandelingen”, zegt dierenarts Marèse van Haneghem. “En we wilden mee in de tijd.”

Van Haneghem heeft vandaag een knieoperatie. Ze laat zien wat ze gaat doen zodat een hond met een gescheurde kruisbandweer goed kan lopen. Een normale behandeling bij Dierenkliniek Kortenoord. Daar verdelen vier dierenartsen en ongeveer vijftien personeelsleden, vooral paraveterinairen en stagiairs van mbo-opleidingen, de werkzaamheden. Op drukke dagen zijn er tal van inentingen, diagnoses, kijkoperaties, spoedbehandelingen. Elke arts heeft dan vaak wel 25 patiënten.

Meer katten? Het aantal katten groeit. Daar zijn we op ingesprongen door nu een deel van de wachtkamer en een behandelkamer ‘cat friendly’ te maken. Bijvoorbeeld met feromonen (geurstoffen). Je moet officiële goedkeuring in Engeland halen en dan krijg je een certificaat. Ik schat de verhouding hond, kat 80 tegen 20. Thuis heb ik een kat die met veel botbreuken hier werd gebracht. Buurtkinderen zeiden toen die weer liep: “Marèse kan dode dieren levend maken.”

Andere dieren? Er komen meer konijnen, vaak met gebroken poten. Ik krijg echt mensen uit Amsterdam daarvoor. Of cavia’s, vogels en een kameleon. Veel indruk maakte de operatie op een orang-oetan, samen met een gynaecoloog in Dierenpark Ouwenhand. Fantastisch om te doen.

Hebben jullie specialismes of heeft de kliniek die? We doen gezelschapsdieren. Soms bellen mensen met vragen over paarden of landbouwhuisdieren (koeien, geiten, varkens). Die verwijzen we door. Frans doet veel chirurgie en ook gastroscopie (kijkoperatie in de maag). Ik krijg veel breuken en gebitten en volg de ontwikkelingen op het gebied van orthopedie en tandheelkunde. Maar bijblijven is voor iedereen belangrijk, we investeren allemaal in nascholing. We werken veel samen. Heel fijn, ik wilde ook liefst in een grotere praktijk werken. Je kunt zo heel veel van elkaar leren.

Zijn de mogelijkheden vergroot nu? We hebben meer hokken voor opname, en ook een zuurstofkooi. De röntgenfotografie is gemoderniseerd en de tandheelkundige apparatuur. We waren al een dierenkliniek met een goede positie, maar we willen nog meer bekendheid en uitstraling, ook landelijk.

Waarin onderscheiden jullie je? We onderscheiden ons door de grote aandacht voor dier en eigenaar. We overleggen met de eigenaar over de behandeling en leggen uit wat we gaan doen. Zelf krijg ik echt een band met de dieren die ik behandel. Dat is ook mijn drive als dierenarts.

Veel spoedgevallen? Die komen er regelmatig tussendoor. We zijn open van 8 uur ’s ochtends tot half 8 ’s avonds en ook zaterdagochtend. Mensen bellen soms laat en we hebben ook weekenddienst. Dan zijn we oproepbaar. Spoed is er bijvoorbeeld bij geboorteperikelen als er een keizersnede moet worden uitgevoerd. Dat doen we allemaal. Of als een hond een maagdraaiing heeft.

Dierenkliniek Kortenoord begon als een kleine praktijk in het centrum van Wageningen. De verbouwing startte eind september 2015. Zeven maanden later was de oplevering. Op 4 juni is er een open dag en de officiële opening van de vernieuwde dierenkliniek.