13 juli 2020, door Dierenkliniek Kortenoord

Gaat uw hond mee op reis?                       

Denk dan aan het volgende:

Let erop dat u niet alleen te maken heeft met de regels van het land dat uw eindbestemming is, maar ook met de regelgeving van alle landen waar u doorheen reist!

Rabiësenting (enting tegen hondsdolheid)

De rabiësenting is verplicht als uw hond, kat of fret naar het buitenland meegenomen wordt. Omdat Nederland rabiësvrij is, is enting voor dieren die alleen in Nederland verblijven niet noodzakelijk. Wanneer u uw huisdier 

mee naar het buitenland wilt nemen, krijgt u te maken met de buitenlandse wet- en regelgeving. Houdt er rekening mee dat regels snel kunnen veranderen. Voor de meest recente regels kunt u contact opnemen met de ambassade van het betreffende land.


Chip

Zorg er voor dat uw dier gechipt is. De chip moet worden ingebracht voordat de rabiës vaccinatie wordt gegeven. 


Europees Paspoort

Uw dier moet  beschikken over een Europees dierenpaspoort. Dit paspoort is verkrijgbaar bij uw dierenarts.


Teken en zandvliegen

Teken kunnen verschillende ziekten overbrengen. De bekendste ziekte is de Ziekte van Lyme.
De teek (Ixodes) kan via honden meegebracht worden naar huis, en vervolgens een gezinslid besmetten. De Ziekte van Lyme is voor mensen een afschuwelijke ziekte. Andere ziekten die door teken kunnen worden overgebracht zijn Babesiosis en Ehrlichiose.
De beste methode om bovengenoemde ziekten te voorkomen is natuurlijk teken te ontlopen. Teken zitten bij voorkeur in struikgewas en in nesten en holen van wilde dieren. Op gemaaid of begraasd grasland zitten doorgaans veel minder teken dan in het bos. Helaas is het niet altijd haalbaar ze te ontlopen.
Gelukkig zijn er diverse bestrijdingsmiddelen op de markt. Er is een pipet die als voordeel heeft dat ze ook beschermt tegen zandvliegen die in het zuiden van Europa de ziekte Leishmania kan veroorzaken. Tabletten beschermen meestal alleen tegen vlooien en teken. Ook een tekenband heeft een goede werkzaamheid tegen teken en de zandvlieg.
Er is echter geen enkel  middel  dat 100% afdoende is. Tweemaal daags controleren op teken blijft noodzakelijk bij honden en katten.
Om teken te verwijderen kunt u een speciale tekentang gebruiken, zodat de kans het grootst is dat de teek volledig wordt verwijderd. Het is belangrijk teken niet te verdoven vóórdat ze verwijderd worden. Ze kunnen dan alsnog speeksel inbrengen in de wond en dat willen we juist niet. Bij het verwijderen is het van belang dat er alleen wordt gedraaid, dus niet trekken! Na het verwijderen moet u het wondje ontsmetten en bij twijfel altijd uw dierenarts raadplegen.

 

Hartwormen

Hartwormen zijn de meest levensbedreigende hondenwormen, omdat ze zich in het hart en de longslagaderen van de hond vestigen waar zij de hartfunctie beïnvloeden en uiteindelijk de dood veroorzaken. Volwassen wormen zijn 10 tot 30 cm lang en hebben een diameter van ongeveer 1 mm.
In Noord-Amerika komt de hartworm wijdverspreid voor en is het al langer een groot probleem.
In Europa is dit een aandoening die naar het noorden oprukt. Gaat u ten zuiden van de lijn Parijs - Milaan op vakantie, dan doet u er goed aan preventieve maatregelen te nemen. De komende jaren is de verwachting dat deze lijn naar boven wordt bijgesteld.
Hartwormen worden overgedragen door muskieten. Wanneer een besmette muskiet een hond bijt, geeft hij de larven van de worm door. Deze migreren vervolgens door het lichaam totdat ze in circa 3-4 maanden tijd hun uiteindelijke bestemming hebben bereikt (hart en longslagaderen). Daarbinnen groeien ze nog eens 3 maanden uit tot volwassen wormen (macrofilariae) en beginnen larven te produceren (microfilariae), die ongeveer 2 jaar kunnen overleven in de bloedsomloop.
Wanneer een muskiet een besmette hond bijt, pikt hij deze larven op en kan de besmetting zo doorgeven aan andere honden.
Anti-wormtabletten hebben een beschermende werking tegen hartworm. Voor een optimale bescherming moet 1x per maand de tablet worden toegediend. De eerste tabletten 2-3 weken na aankomst op vakantie en daarna 1x per maand. Geef de laatste tabletten 3-4 weken na thuiskomst.
Indien u 1 of 2 weken op vakantie gaat kunt u bij thuiskomst en 1 maand daarna de tabletten geven.
Bij dieren die een verhoogd risico lopen om met de hartworm in aanraking te komen (bijv. als u regelmatig naar Frankrijk, Spanje of Italië gaat) raden wij aan om het hele jaar door aan preventie tegen hartwormen te doen.


Reisziekte

Er zijn een medicijnen die uitstekend tegen reisziekte werken als gevolg van misselijkheid. Meestal is de werkingsduur 12 uur en dient de tablet ruim voor de reis (minimaal 1 uur) gegeven worden, eventueel met een kleine maaltijd. Er zijn weinig bijwerkingen bekend. Daarnaast kan tegen reisziekte het homeopathische product gebruikt worden, hiermee moet wel ruim op tijd worden begonnen.
Voor honden die duidelijke angst hebben om de auto in te gaan en in paniek raken bij het instappen of tijdens het rijden, kan sedatie wenselijk zijn. Hiervoor zijn ook middelen te verkrijgen.

Oververhitting

Iedere hondenbezitter weet dat je een hond met warm weer niet in een auto moet achterlaten, ook niet met de raampjes open en zelfs geen 5 minuten. Maar ook buiten de auto ligt het gevaar van oververhitting op de loer. Oververhitting, ook wel hyperthermie genoemd, kan zeer plotseling optreden en kan een groot gevaar zijn voor de hond. Honden kunnen er zelfs aan overlijden. Herken signalen op tijd en handel adequaat. Een gewaarschuwde baas telt voor twee!    

Water

Helaas kan het gevaarlijk zijn om in stilstaand water te zwemmen. Als huisdiereigenaar is het belangrijk om in warme periodes in het voorjaar en de zomer alert te zijn op zwemmen in stilstaand water. Het is aan te raden om naar zee of naar een plek te gaan waar het zwemwater wordt gecontroleerd door de overheid. Op www.zwemwater.nl  is een complete lijst met gecontroleerde zwemlocaties in Nederland te vinden. Meestal staat ook aangegeven of honden zijn toegestaan.


(Zout)zeewater


Veel zeewater drinken kan gevaarlijk zijn door de koude temperatuur en (veel) zout opnemen kan giftig zijn. De eerste verschijnselen na opname van een overmaat zout betreffen vaak het maag-darmkanaal. Zout heeft een irriterende werking op het slijmvlies van het maag-darmkanaal, met niet willen eten, braken en diarree als gevolg. De maag-darm klachten kunnen leiden tot uitdroging, te laag suikergehalte in het bloed en mogelijk zelfs tot een shock. Ook kunnen er klachten met betrekking tot het zenuwstelsel ontstaan: de patiënt wordt rusteloos, prikkelbaar en kan zelfs spiertrekkingen, toevallen of een sterk verhoogde lichaamstemperatuur krijgen. Uiteindelijk kan de patiënt in coma raken en komen te overlijden.