ACP voor Artrose Hond

Behandelmethodes voor Artrose bij uw hond.

Dankzij uw goede zorgen worden onze patiënten steeds ouder. Dit betekent ook dat we steeds meer aandacht moeten besteden aan leeftijdsgebonden klachten. Net als bij oudere mensen is artrose bij honden een van die problemen. Artrose bij een hond is de slijtage aan de gewrichten.
De behandeling van artrose is dan ook al lang niet meer alleen een pijnstiller voorschrijven. Veel aandacht wordt ook besteed aan bewegingsaanpassing, gewichtsbeperking, voeding en voedingsadditieven, homeopathische ondersteuning en medicatie in het gewricht. Omdat artrose bij honden altijd samen gaat met ontstekingsreacties in het gewricht geeft artrose ook altijd pijn. Deze pijn kan verminderd worden door het verminderen van de ontstekingsreactie. Hiervoor gebruiken we z.g. ontstekingsremmers. Meestal worden die gebruikt in de vorm van tabletten of vloeistof, maar soms kan een hond of kat daar niet tegen of helpt het onvoldoende.
Dan kunnen we ervoor kiezen om de ontstekingsremmer ter plaatse in het gewricht toe te dienen. Tot voor kort deden we dit met steroïde (prednison) of met hyaluronzuur. Nadeel van deze injecties met steroïde is echter dat het op lange termijn de schade in het gewricht verergerd, we willen dit dus slechts doen als er geen andere optie meer is.

Het effect van hyaluronzuur is altijd onzeker en relatief kortdurend. Sinds enkele jaren wordt dit probleem bij mensen ondervangen door het geven van een ACP (autoloog conditioned plasma) injectie in het aangetaste gewricht.
Dit autoloog conditioned plasma wordt verkregen door bloed van de patiënt (autoloog) op een speciale manier te bewerken (conditioned).
Hierdoor komen de bloedplaatjes met groeifactoren in geactiveerde en geconcentreerde vorm vrij. Door deze bloedplaatjes bij de patiënt in het ontstoken gewricht in te spuiten ontstaat een langdurige remming op het ontstekingsproces en kan zelfs genezing van het weefsel worden gezien. Wij passen deze techniek ook bij honden toe. De resultaten hiervan zijn net als bij mensen erg goed.

Het beste resultaat wordt behaald bij honden waarbij de artrose nog niet in het meest gevorderde stadium is beland, omdat dan ook het genezende effect van de ACP nog bijdraagt in de pijnbestrijding. Dit effect kan tot 1 jaar aanhouden.
Omdat we gebruik maken van lichaamseigen materiaal zijn er geen nadelige effecten zoals we die wel kennen van andere vormen van pijnstilling (maag-darmklachten, nierproblemen). De hele behandeling, afname van bloed, bewerken van bloed en het inspuiten van geactiveerd plasma gebeurt in 1 behandelsessie.
Voor afname van het bloed wordt een speciaal hiervoor ontwikkeld afname systeem gebruikt, waarna het bloed in een voor dit systeem ontworpen centrifuge wordt behandeld. Hierna wordt het geactiveerde plasma in het aangetaste gewricht gespoten.

Voor meer informatie met betrekking tot artrose bij uw hond kunt u altijd bellen op één van onze telefonisch spreekuren.

 

Zie ook