Bestraling/ Radiotherapie

Wanneer uw huisdier een chronische ontsteking of een tumor heeft, dan kan een operatie vaak de oplossing zijn. Helaas is chirurgie niet altijd mogelijk.
Soms kan het proces zich op lastige plek bevinden, zoals vlakbij een oog of bij de neus. Ook bijvoorbeeld een gezwel in een omringend weefsel uitloop is moeilijk weg te halen.
In een aantal van deze gevallen kan radiotherapie (bestraling) een betere uitkomst of een goede aanvulling op chirurgie zijn.

Bestraling, hoe werkt dat?

Voor bestraling worden vaak röntgenstralen gebruikt. Het nadeel hiervan is dat röntgenstralen een nadelig effect hebben op de gezondheid van lichaamscellen en vooral ook op snel delende cellen zoals in gezwellen of ontstekingen.

Bestraling gaat uit van het principe dat zieke cellen meer geraakt worden dan gezonde cellen. Een deel van de zieke cellen zal kapot gaan. Een ander deel zal stoppen met toenemen.
De door ons gebruikte (zachte) bestraling dringt is oppervlakking; oftewel alleen oppervlakkige processen kunnen bereikt worden.

Wanneer kiezen we voor radiotherapie?

Er zijn een aantal aspecten die wij zullen afwegen zodat we een correcte beslissing kunnen maken;

- Wat is de grootte van het proces? Hierbij gaat het vooral om de dikte van de plek.
  Een proces dikker dan 1 tot 2 cm is niet goed te behandelen met bestraling alleen. Vaak wordt bij een groot proces de grootste massa eerst chirurgisch verwijderd en dan kan er alsnog bestraald worden.

- Waar zit het proces? Alle oppervlakkig gelegen problemen kunnen bestraald worden.
  Bijvoorbeeld tumoren van onderhuid of huid,  of anale en genitale gebied, mondholte, neus, ogen of oren.

- Wat is de aard van het proces? Een aantal tumoren reageren niet goed op bestralen.
  Voorbeeld van gevoelige tumoren zijn o.a. mastocytoom, histiocytoom, eosinofiel granuloom van de kat, basalioom, acanthomateus epulis, haemangioom, haemangiopericytoom, fibrosarcoom.

- Wat is de algemene conditie van het dier? Hierbij kijken wij dan vooral naar aanwijzingen voor eventuele uitzaaiing (metastasering) van het proces. 
  Wanneer er enkel uitzaaingen zijn in een lokale lymfeklier, is het meestal mogelijk die mee te behandelen. Bij uitzaaiingen naar longen en lever heeft bestralen geen zin meer. Ter controle hierop kan voorafgaand aan de bestraling een echo of rontgenfoto gemaakt worden.

Heeft mijn huisdier last na het bestralen?

De bijwerkingen zijn gering. Omdat de gebruikte stralen niet erg diep doordringen in het lichaam heeft het dier geen last van bijwerkingen zoals diarree en/ of misselijkheid. Op de bestraalde plek zelf kan wel tijdelijk wat irritatie van de huid ontstaan. Dit is vergelijkbaar met roodheid door verbranding van de zon. Op langer termijn kan er ook (tijdelijk) haarverlies en verkleuring van huid en haren voor komen. 


Wat merkt mijn huisdier praktisch gezien van het bestralen?

Radiotherapie behandeling bestaat uit meerdere sessies, hierbij hangt het aantal af van de situatie (minimaal 2 sessies, maximaal 9 sessies). In principe zal er 1x per week bestraald worden. Een bestraling zal altijd gebeuren onder sedatie; Uw huisdier krijgt een licht roesje, en moet daarvoor nuchter zijn. Het roesje is nodig omdat uw huisdier een aantal minuten stil moet blijven liggen. Omdat röntgenstraling potentieel gevaarlijk is, kan er tijdens de bestraling niemand naast de patient blijven staan. Daarom zullen wij uw slapende huisdier met banden op een kussen vast leggen. Wanneer de bestraling voorbij is zullen wij uw huisdier gelijk weer wakker maken.


Bron: Melinda Schmidt, Specialist Veterinaire Radiologie.

 

Heeft u verder nog vragen?


Neem gerust contact met ons op!

Dierenkliniek Kortenoord

Rietveldlaan 80

6708 SB Wageningen

Tel. 0317-412432

info@kortenoord.com