Endoscopie 

Bij Dierenkliniek Kortenoord kunt u terecht voor een endoscopie van uw hond of kat. Met een endoscopie is het mogelijk om met een camera in de maag en de darmen van uw dier te kijken. Een endoscopie kan voor meerdere problemen geïndiceerd zijn.

Voor honden en katten

Een endoscopisch onderzoek kan worden ingezet bij honden en katten die last hebben van chronische maag- en darmproblemen waarbij ander onderzoek nog geen uitsluitsel heeft gegeven over de oorzaak hiervan. Er kan dan met de camera gekeken worden hoe de maag en de darmen er aan de binnenkant uitzien. Vervolgens kunnen er met een biopteur (klein happertje), stukjes weefsel uit de maag en darm gehaald worden om in het lab nader te laten onderzoeken. Dit geneest heel snel en uw dier zal hier geen schade aan overhouden.  In het lab kunnen aan de hand van dit biopt veel diagnoses gesteld worden omdat hier op celniveau naar gekeken kan worden.

Voorwerp verwijderen zonder operatie

Soms kan het zijn dat uw dier iets opeet wat niet verteerbaar is. In sommige gevallen is het mogelijk om een voorwerp uit de maag te verwijderen met behulp van de endoscoop. Dit heeft als voordeel dat uw hond of kat niet geopereerd hoeft te worden en het herstel erg snel verloopt. Denk hierbij aan ijsstokjes, stukjes plastic, tennisballen, spareribs en sokken. Deze voorwerpen hebben wij al meerdere malen succesvol met gebruik van de endoscoop kunnen verwijderen uit de maag van honden en ook katten.

In onderstaande video ziet u de succesvolle endoscopie van Pip:

 

Klantervaring

Onlangs heeft onze ruwharige dwergteckel Pip (bijna 2 jaar) wederom een stuk van een slipper opgegeten. Omdat dit al vaker was voor voor gekomen waren wij enorm bang dat haar buikje wederom open moest. Bij Dierenkliniek Kortenoord  zijn er direct röntgenfoto's gemaakt en een echo. Hierop was inderdaad iets te zien. Dierenarts Franka stelde voor om een endoscopie bij Pip uit te voeren. Met zeer goed resultaat belde Franka al snel dat het stukje leer gevonden was in de maag van Pip en dat dit direct met de scoop verwijderd was. Nu hoefde Pip gelukkig niet onder het mes!  Ook de nazorg voor Pip was geweldig. Pip mocht lekker uitslapen op schoot van Franka.Kortom, met een relatief kleine ingreep (endoscopie) is Pip een hoop leed bespaart gebleven.Bedankt Franka en alle medewerkers van Dierenkliniek Kortenoord!!

Martina Mostert Ruisch en Pip (2021)