Lasertherapie

Bij Dierenkliniek Kortenoord bieden wij lasertherapie (of fotobiomodulatie) aan voor onze patiënten om verschillende soorten pijnklachten te verminderen en (wond)genezing te versnellen. Bij mensen is deze vorm van behandeling al een groot succes, bij dieren wordt deze therapie nu ook steeds meer ingezet. Graag willen wij u uitleggen wat lasertherapie inhoudt en waarvoor het gebruikt wordt.

Wat is lasertherapie?

Lasertherapie, ook wel fotobiomodulatie geheten, is een lichtbehandeling die inspeelt op het zelfherstellende vermogen van het lichaam. Laserlicht is niet te vergelijken met natuurlijk licht. Bij een laserstraal is er sprake van één smalle lichtbundel in één kleurgolflengte, namelijk infrarood. Doordat de lichtbundel zo geconcentreerd is, behoudt het zijn energie en heeft een laserstraal, net zoals bijvoorbeeld röntgenstralen, het vermogen om lichaamsweefsels te doordringen. Daar stimuleert het de onderdelen van de lichaamseigen cellen om stoffen aan te maken die het vernieuwingsproces van beschadigde cellen versnelt. Het lichaam gebruikt als het ware de hoge energetische waarde van de lichtbundels en zet dit om in biochemische energie die herstel bespoedigt door het metabolisme een boost te geven. Omdat de laserstraal enkele centimeters diep de huid doordringt, werkt het stimulerend op meerdere niveaus. Denk aan weefsels, spieren, pezen, gewrichten, maar ook aan ontstekingsprocessen.

De lasertherapie die wij gebruiken wordt ook wel Low Level Laser Therapie genoemd. High Level Lasers worden gebruikt bij operaties en ooglaserbehandelingen en hebben in tegenstelling tot Low Level Laser het vermogen om te verhitten, te branden en door weefsel te snijden. Bij Dierenkliniek Kortenoord maken we gebruik van een Biolase Epic-V klasse 4 laser met een vermogen van 10 Watt.

Waarom lasertherapie?

Lasertherapie geeft een boost aan het metabolisme van het betreffende weefsel en resulteert in een sneller herstel, en een vermindering van pijn en littekenweefsel. Daarnaast zorgt de lasertherapie voor snellere wondgenezing doordat de bloeddoorstroming gestimuleerd wordt.  Het werkt effectief, veilig en pijnloos, en kan daarom ook zonder narcose worden uitgevoerd. Bovendien kan het voor tal van klachten ingezet worden, variërend van oppervlakkige huidaandoeningen tot diepe weefseltrauma’s. Denk bijvoorbeeld aan chronische pijn, slechte wondheling, spierblessures, maar ook artrose, fracturen en rugproblemen. Dat zijn slechts enkele voorbeelden, want in principe kunnen alle doorbloede delen van ons lichaam waarvan de cellen beschadigd of uitgeput zijn met laserbehandeling worden gestimuleerd tot herstel en genezing.

Laser in de praktijk

​De therapieduur is afhankelijk van de ernst van het letsel en de grootte van het te behandelen gebied. Lasertherapie heeft een snelle werking en afhankelijk van de aard van de klachten is er vaak na enkele behandelingen al duidelijk verbetering merkbaar. Een therapie bestaat over het algemeen uit een serie behandelingen die een aantal weken duurt. Behandelingen vinden meestal 1 tot 2x per week plaats, en duren ongeveer tussen de 10 en 20 minuten, afhankelijk van de hoeveelheid energie die moet worden gedoseerd. Vervolgbehandelingen vinden in overleg met de klant plaats afhankelijk van de resultaten. 

Een laserbehandeling kan worden aangeboden na een consult met één van onze dierenartsen. Zij adviseren welke behandeling het beste bij de klachten van uw huisdier past. De duur, frequentie, en de dosering van de lasertherapie zal worden afgesteld op dit advies.

Heeft u na aanleiding van deze informatie nog vragen over de laserbehandeling of wilt u graag een afspraak maken? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder!