Maagtorsie is te voorkomen!

Dano, een Duitse Herder van 10 jaar, is met spoed binnengekomen bij Dierenkliniek Kortenoord. Hij had al 1,5 maand last van zijn darmen, die bleven rommelen. Plotseling werd hij heel rustig en sloom. Bij klinisch onderzoek bleek hij een maagtorsie, ofwel een maagkanteling, te hebben. Deze draaiing van de maag kon er met sonderen uitgedraaid worden. Omdat hij na het sonderen nog een afwijkende ECG van het hart had, moest hij eerst langzaam wakker worden om te herstellen.  Een halve dag later is zijn maag vastgezet met een kijkoperatie (laparoscopische gastropexie). Het gaat nu heel goed met Dano.


Wat is een maagtorsie?

De maag is een hol orgaan voorin de buik tegen het middenrif en functioneert als opvangcentrum van doorgeslikt voedsel, vocht en lucht. Door maagsap en bewegingen van de maagwand maakt de maag onderdeel uit van de spijsvertering: de inhoud van de maag wordt naar de darmen getransporteerd. Bij overmatige aanmaak van gas in de maag, in combinatie met het doorslikken van lucht, kan de maag plotseling gaan uitzetten (dilateren).  Hierdoor verandert het zwaartepunt van de maag en kan deze om zijn lengteas draaien. Hierdoor wordt zowel de ingang als de uitgang van de maag dichtgedrukt. Als de gasvorming doorzet, verandert de maag in korte tijd van een slappe zak in een hard opgepompte voetbal. Een spoedgeval!

Door de spanning op de maagwand worden bloedvaten dichtgedrukt, waarbij een deel van de maagwand kan afsterven. Ook wordt druk uitgeoefend op het middenrif waardoor de ademhaling bemoeilijkt wordt. Omdat een aantal grote bloedvaten die naar het hart lopen (gedeeltelijk) wordt dichtgedrukt, zal de bloeddruk gaan dalen en kan de hond in shock raken. Soms kan ook de milt meedraaien. Dit kan gepaard gaan met het afknellen van de milt, of zelfs met een miltbloeding.

Vooral grote honden met een diepe borstkas zijn gevoelig voor maagtorsies. Afhankelijk van het ras komt het voor bij 4-35% van de honden. 

Risicorassen zijn:

  • Duitse Dog 
  • Berner Sennen
  • Zwitserse Sennen
  • Doberman 
  • Boxer 
  • Retriever
  • Bordeaux dog
  • Duitse Herder 
  • Mechelse herder
  • Ierse wolfshond
  • Deerhound 
  • Bearded Collie
     

Oudere honden hebben een grotere kans op een maagtorsie en wanneer een hond eenmaal een maagtorsie heeft gehad, is de kans op herhaling 80%. Het is bekend dat honden waarvan een van de ouderdieren een maagtorsie heeft gehad, ook een verhoogd risico lopen om zelf een maagtorsie te krijgen. Verder hebben honden met een maagtorsie vaak een geschiedenis van maag-darmklachten in de maanden ervoor.Van de honden die met spoed bij een dierenarts worden aangeboden vanwege een maagtorsie, wordt 40% ingeslapen.  Het is dus van groot belang om zoveel mogelijk te proberen een maagtorsie te voorkomen.


Hoe herken ik een maagtorsie?

Meestal ontstaan de problemen vlak na de maaltijd, maar soms ook uren later. De hond wordt onrustig en lijkt te moeten braken. De hond probeert te braken maar er komt niets (loos braken). De buik links achter de ribboog is vaak hard en gezwollen. Ook wordt de hond in korte tijd steeds slomer.

Wat te doen?

Een groter spoedgeval is haast niet denkbaar. U dient zo snel mogelijk naar een dierenarts te gaan. Deze zal proberen de maag te sonderen met een slang. Soms is het nodig om eerst gas uit de maag te laten ontsnappen met een naald.

Indien de maag gedraaid is, moet deze operatief teruggedraaid worden. De maag wordt dan aan de buikwand vastgezet om herhaling te voorkomen. Tevens wordt met infuus en medicatie de shock bestreden.

Is een maagdraaiing te voorkomen?

Er zijn vele adviezen te vinden van voederfabrikanten, op internet, in tekstboeken en artikelen, over het voorkómen van een maagtorsie bij de hond: geef meerdere kleine maaltijden in plaats van 1 maaltijd per dag; vermijd te veel activiteit of veel drinken vlak voor of na de maaltijd; laat de hond langzaam eten; verhoog de voerbak om luchtopname tijdens eten te verminderen. Deze adviezen zijn echter niet wetenschappelijk bewezen. 

Wel is bekend dat de kans op een maagtorsie aanzienlijk te verkleinen is door de maag preventief vast te hechten aan de binnenkant van de buikwand. Dit noemen we een gastropexie. Na gastropexie is de kans op een maagtorsie bij de risicogroepen nog maar 4,3 %. Voorheen was dit een grote ingreep voor de hond, waarbij een grote snede in de buik gemaakt moest worden. Tegenwoordig kunnen we middels een kijkoperatie (laparoscopie) de maag via een eenvoudige ingreep vastzetten. Deze operatie duurt veel korter dan de traditionele methode en de wondjes zijn veel kleiner. Dit betekent een snellere wondgenezing en minder pijn na de operatie. 

Een laparoscopische gastropexie kan al op jonge leeftijd gedaan worden. Bij teven kunnen we dit tijdens dezelfde ingreep als de laparoscopische sterilisatie doen, maar ook bij reuen adviseren we om de maag preventief vast te laten zetten.

De beslissing om uw hond wel of niet te laten opereren, kunt u altijd overleggen met uw dierenarts. U kunt bij ons terecht voor een passend advies voor uw hond.