Patella luxatie (losse knieschijf) bij hond

Patella luxatie is een aandoening bij honden waarbij de knieschijf los kan schieten. 

Wat is patella luxatie?

Patella luxatie is een aandoening waarbij de knieschijf af en toe of permanent uit zijn groeve schiet.

De knieschijf hoort permanent in een groeve van het bovenbeen te zitten. De rechte kniepees eindigt op een knobbel op het scheenbeen. Bij honden met een losse knieschijf is deze knobbel meestal te ver naar binnen aangelegd. Dan is de groeve waarin de knieschijf zich bevindt te ondiep. Er zijn meerdere behandelmogelijkheden om de knieschijf terug te plaatsen. Als uw hond mank loopt of hinkt, is het belangrijk om te laten onderzoeken of het daadwerkelijk om patella luxatie gaat.

Hoe ontstaat een patella luxatie bij de hond?

Dit wordt veroorzaakt door genetische aanleg. Deze aanleg zien we bij verschillende hondenrassen, waaronder de Engelse en Franse Bulldog, Dwergkees, Yorkshire Terriër, Chihuahua, Dwergpincher, Teckels, kleine Terriërs en Dwergpoedels. Ook bij andere hondenrassen kan er patella luxatie optreden. 

Onderzoek van de knie

Wanneer u met uw hond bij de dierenarts op consult komt, wordt een orthopedisch onderzoek bij uw huisdier verricht. Lijkt uw dier een losse knieschijf lte hebben? Dan beweegt de orthopeed de knie op verschillende manieren. Dit is om vast te stellen hoe ernstig de knieschijf los schiet. Er worden röntgenfoto’s gemaakt om andere knieproblemen uit te sluiten. Met de foto's krijgt de arts een indruk van aanwezige slijtage in de knie (artrose) en nieuwe botvorming.                    

De ernst van de patella luxatie wordt vastgesteld in de volgende gradaties: 

  • Graad 1: de knieschijf kan handmatig uit de geul gedrukt worden, maar zal bij loslaten vanzelf weer terugschieten;
  • Graad 2: de knieschijf schiet al uit de geul wanneer de knie wordt gebogen of  gedraaid;
  • Graad 3: de knieschijf ligt permanent naast de geul, maar kan nog wel handmatig teruggeduwd worden;
  • Graad 4: de knieschijf ligt permanent naast de geul en is ook niet meer terug te duwen.

 

Symptomen

Honden hebben vaak een huppelende gang bij een losse knieschijf. Soms kunnen ze: plots één achterpoot optillen, kreupel zijn of stijf lopen met de achterpoot. Als de knieschijf zich in de groeve bevindt loopt het dier normaal. Als de knieschijf uit de groeve schiet, dan wordt de poot opgetrokken en kan vervolgens niet of slecht gebruikt worden. De gang van deze dieren lijkt daarom soms op het huppelen van een konijn. Er zijn honden die helemaal niets laten zien. Alleen als de hond er last van heeft wordt een operatie geadviseerd.

 

Operatie van de patella luxatie (losse knieschijf)

De chirurg zal op basis van de grootte van de patiënt, de gradatie van de patella luxatie en de mate van klachten een plan maken. Daarmee wordt bepaald welke chirurgische technieken moeten worden toegepast. Er zijn meerdere mogelijkheden.

Verdiepen van de groeve

Door de groeve te verdiepen kan de knieschijf moeilijker uit de groeve gaan. Bij deze techniek (de block plastiek) zagen we een blokje uit de groeve van het bovenbeen. Vervolgens wordt het gat uitgediept. Daarna wordt het blokje met kraakbeen en al teruggezet in het bovenbeen. De groeve is dieper met behoud van het kraakbeen.

Verplaatsen aanhechting knieband

Bij een afwijkende stand van onder- en bovenbeen wordt de aanhechting van de knieband op het onderbeen verplaatst. Het botstukje waar de kniepees aan vastzit wordt losgezaagd. De aanhechting van de kniepees die te ver naar binnen of buiten ligt wordt losgemaakt en op de juiste positie vastgezet. Hiervoor worden twee metalen pinnen en soms een metaaldraad gebruikt. Als de voorste kruisband is gescheurd, dan moet er ook weer stabiliteit in het kniegewricht aangebracht worden. Het uitgerekte gewrichtskapsel wordt dan ingekort. Als de knie instabiel blijft moet dat ook chirurgisch behandeld worden.

Nazorg

Als de operatie geslaagd is, dan is een goede revalidatie essentieel voor een goed eindresultaat. Voor een spoedig herstel zal de dierenarts de hond benchrust voorschrijven gedurende 14 dagen. Er wordt ook een revalidatieprotocol meegegeven voor de periode daarna. De eerste zes weken zal de patiënt minimaal mogen bewegen en aangelijnd moeten worden uitgelaten. De snelheid van revalidatie hangt af van een aantal factoren, waaronder de leeftijd van de hond. Bij een oudere hond verloopt de revalidatie vaak trager. Ook de hoeveelheid artrose, aanwezig op het moment van operatie, is bepalend voor de snelheid van het herstel. Hoe langer men wacht met een operatie van een losse knieschijf, des te meer artrose zal ontstaan. De revalidatie zal dan ook langer duren. Ook het gewicht van de hond is belangrijk. Lichte honden revalideren beter dan (te) zware honden. Normaal gesproken heeft een patella luxatie operatie een grote kans van slagen. De honden kunnen meestal na 6 tot 12 weken weer goed functioneren. Wel zal altijd een lichte start-stijfheid blijven bestaan als gevolg van de artrose (die altijd ontstaat bij patella luxatie, ook na een operatie) en de littekenvorming in en rondom het gewricht. De eventuele artroseklachten kunnen prima met middelen behandeld worden.

Heeft u vragen over een patella luxatie bij uw hond? Neem gerust contact met ons op. 

 

Marèse van Haneghem - dierenarts

​​

Informatie video over Patella Luxatie bij honden