Voorste kruisbandoperatie bij uw hond

TTA rapid is de medische term voor voorste kruisband operatie bij de hond. Wij gebruiken ook de techniek TPLO.

Een gedeeltelijke of volledige scheuring van de voorste kruisband is één van de meest voorkomende oorzaken van achterpootkreupelheid bij de hond, die instabiliteit van de knie veroorzaakt. We komen dit zowel bij kleine als bij grote hondenrassen tegen. Bij de kleine hondenrassen zien we het vaak op oudere leeftijd gebeuren. Bij de grotere hondenrassen juist als ze jong en onstuimig zijn. Bij sommige rassen: Boxer, Bordeaux dog, Rottweiler, Berner Sennenhond, Retrievers en Staffords zien we het vaker optreden dan bij andere rassen.

Oorzaak

Men is er altijd van uitgegaan dat kruisbanden vooral scheurden door een te grote belasting, net als bij de mens (traumatisch). De laatste jaren is gebleken dat het proces begint met een ontsteking van de kniegewrichten, die ontstaat door verschillende factoren zoals zwaarlijvigheid, stand-afwijkingen,  immuun gemedieerde problemen en erfelijkheid. Hierdoor verzwakt de kruisband en breekt in het midden. In 40 tot 60 procent van de gevallen is de oorzaak in beide kniegewrichten aanwezig en krijgen de patiënten binnen twee jaar een gescheurde kruisband in de andere knie.

Bouw en functie knie

De knie verbindt het femur (het bovenbeen) met de tibia (onderbeen). Het is geen eenvoudig gewricht omdat het bij buiging scharniert, een klein stukje roteert en schuift. De natuur heeft de instabiliteit en bewegelijkheid opgelost met een voorste en een achterste kruisband, twee kraakbeenplaatjes tussen femur en tibia (de menisci), banden, een gewrichtskapsel en een paar stevige spieren. Wanneer de voorste kruisband scheurt kan het onderbeen te ver naar voren schuiven. De menisci dienen als stootkussens tussen boven- en onderbeen. Wanneer ze beschadigen is dat heel pijnlijk. Door de gewichtsverdeling krijgt de binnenmeniscus meer druk te verduren dan de buitenmeniscus. Daardoor is het meestal de binnenmeniscus die beschadigd raakt. De belangrijkste spier voor de knie is de quadriceps (bestaande uit 4 delen). Deze spier zit aan de voorkant van het bovenbeen en hecht met zijn pees aan een uitsteeksel aan de voorkant van het onderbeen (de tuberositas tibiae). In deze pees zit een botje (knieschijf of patella) dat over een gleuf in het bovenbeen glijdt. 

Diagnose

Om vast te stellen of een kruisband totaal gescheurd is, zal een (klinisch) onderzoek aan de hond moeten plaatsvinden. De voorste kruisband kan geheel of gedeeltelijk gescheurd zijn. Bij een totale scheuring kan de diagnose door middel van twee testen gesteld worden: de tibia compressietest en het schuiffenomeen. Hierbij wordt gekeken of het onderbeen abnormaal ver naar voren kan bewegen ten opzichte van het bovenbeen. De kruisband verhindert namelijk dat het onderbeen (tibia) naar voren kan schuiven ten opzichte van het bovenbeen. 
Op een röntgenfoto is vaak zichtbaar of boven- en onderbeen ten opzichte van elkaar verschoven zijn. Bij een gedeeltelijke scheuring is die abnormale beweging of verplaatsing er niet. Het is van belang te weten hoe ernstig het gewricht ontstoken is en hoeveel botwoekering (artrose) al is opgetreden. Botwoekeringen zijn op een röntgenfoto zichtbaar. De artrose kan niet verwijderd worden.
De mate van ontstekingen, beschadiging van het  gewrichtsslijmvlies en kraakbeen is bij de operatie te beoordelen. Drie dagen na het scheuren begint het gewricht al microscopische veranderingen te vertonen. De binnenmeniscus kan scheuren of dubbelklappen. De menisci zijn goed te inspecteren tijdens de operatie. Dan kan de binnenmeniscus behandeld worden als dat nodig is. 

Therapie

Bij een gedeeltelijke kruisbandscheuring kan met pijnstillers en ontstekingsremmers worden getracht de hond weer in de benen te krijgen. Meestal loopt de hond dan weer goed na 10-14 dagen. Toch zal in veel gevallen een gedeeltelijke kruisbandscheuring ook leiden tot een totale scheuring, waarna een operatie altijd noodzakelijk is.

Hoe langer wordt gewacht met een operatie, des te ernstiger wordt de artrose van het gewricht. Dit vertraagt vaak de revalidatie van de hond na een operatie. Ook het risico van scheurtjes in de meniscus wordt groter naarmate een (gedeeltelijke) kruisbandscheuring langer bestaat. Door een (gedeeltelijke) scheuring van de kruisb

and ontstaat meer ruimte en beweeglijkheid in het kniegewricht, waardoor tijdens het lopen gemakkelijk scheurtjes in de meniscus ontstaan. Tijdens een operatie zal van deze beschadigde meniscus dan een gedeelte verwijderd moeten worden.

Operatieve behandelingsmogelijkheden

Voor de operatieve behandeling van de voorste kruisbandscheuring bestaan er verschillende technieken. Deze zijn afhankelijk van het gewicht van de patiënt. Bij iedere techniek worden de resten van de voorste kruisband verwijderd. De menisci worden gecontroleerd en indien nodig behandeld.

Bij kleinere honden (< 10 kg) volstaat een kapselhechting (imbricatie) uitstekend. Hierbij wordt het kapsel zeer strak gehecht waardoor de stabiliteit van het kniegewricht hersteld wordt. 

Bij wat grotere honden ( tot 15 à 20 kg) kan de “Flo-methode” toegepast worden. Deze bestaat uit het plaatsen van een nieuwe kunst-band die buiten het gewricht om wordt verankerd. Hierbij wordt een bandje aan de buitenkant om de knie, aan de achterkant om de fabella (een beentje in de pees van een buigspier van de knie) vastgezet en aan de voorkant door een gaatje in het onderbeen gehaald. Deze methode wordt nog veel toegepast. Het probleem daarbij is dat het bandje op den duur breekt of zo ver oprekt dat het geen functie meer heeft. Ook kan het worden af-gestoten of gaan ontsteken. Ook de fabella kan afbreken. De artrose in het gewricht zal zich sneller gaan ontwikkelen dan bij de onderstaande techniek.

Bij honden groter dan 20 kg wordt de TTA-rapid (Tibial Tuberosity Advancement-rapid) geadviseerd. Deze techniek kan ook bij honden onder de 20 kg worden toegepast. Hierbij wordt een stukje van het onderbeen (tibia) naar voren gebracht. Door de chirurgie wordt de voorwaartse beweging van de tibia bij belasting geneutraliseerd waardoor de kruisband niet meer nodig is. Omdat de aanhechting van de kniepees aan het onderbeen meer naar voren wordt verplaatst, kan het onderbeen niet meer naar voren schuiven. Hierbij neemt de druk op de binnenmeniscus af, waardoor die niet meer zo snel beschadigt. Het naar voren verplaatsen van de kniepees wordt bereikt door de aanhechting van de kniepees aan het onderbeen, samen met een stuk bot van het onderbeen, gedeeltelijk los te zagen en met een “kooi” ertussen weer vast te maken. Bij deze techniek wordt de tuberositas tibiae (het voorste deel van het scheenbeen is het punt waar de knieschijfpees of patellapees aanhecht) ingezaagd en wordt deze in een meer voorwaartse positie gefixeerd door middel van een implantaat (kooi).

Het implantaat (gemaakt van titanium) wordt via verschillende schroeven in het bot vastgemaakt. In en rond de kooi wordt een botgreffe (beenmerg) aangebracht om opvulling van deze ruimte te stimuleren. 

Verschil klassieke TTA en TTA-rapid

De klassieke TTA wordt nog veel toegepast, maar er zijn grote verbeteringen aangebracht met de techniek van de TTA-rapid. Het grote verschil met de klassieke TTA is dat er gewerkt wordt met één grote "kooi" die met verschillende schroeven in het bot vastgemaakt wordt. Bovendien wordt het bot niet meer volledig losgezaagd, maar behoudt men het bot aan de voorzijde van het scheenbeen. Deze combinatie zorgt ervoor dat het plaatsen van een ondersteunende plaat (zoals noodzakelijk in een klassieke TTA) overbodig wordt. Het implantaat is ook nog veel kleiner, waardoor een minder grote snede nodig is, dus minder pijn na de operatie. Het bot heeft meer steun met het nieuwe implantaat. Dit implantaat is bovendien hol en open aan de zijkanten, waardoor het volledig met botweefsel doorgroeit wordt. Het kan bij alle hondenrassen worden toegepast van de allerkleinste tot de allergrootste. Om deze redenen heeft de Universiteit van Gent een sterke voorkeur voor deze operatietechniek: de TTA-Rapid.

Kosten indicatie

Vanwege de relatief kostbare implantaten valt deze techniek in de duurdere categorie. Doordat de operatietijd korter is, en er minder complicaties optreden, kunnen we deze operatie toch voordeliger aanbieden dan de traditionele TTA en TPLO. 

Bel onze kliniek op telefoonnummer 0317-412432 om een vrijblijvende telefonische afspraak met Marèse van Haneghem te maken. Zij kan u adviseren en informeren over de beste mogelijkheden.
 

TPLO (Tibial plateau leveling osteotomie)

Er zijn patiënten met een voorste kruisband scheuring waarbij de TTA -rapid niet geschikt is. Bijvoorbeeld als de hoek van de knie te groot is, bij hele kleine honden en katten, en bij zeer zware honden. Dan wordt een TPLO aangeraden.
Hierbij wordt het bovenste deel van het scheenbeen cirkelvormig losgezaagd. Daarna wordt dit stuk inclusief het plateau gekanteld tot dat de helling ideaal ongeveer 5-8 graden is. Daarna wordt het geheel vast gezet met een TPLO plaat en schroeven.

> Meer informatie over de TPLO

Post operatief (na de operatie)

Na een operatie zullen honden moeten revalideren. De eerste acht weken zal de patiënt minimaal mogen bewegen en aangelijnd moeten worden uitgelaten. De snelheid van revalidatie hangt af van een aantal factoren. De leeftijd van de hond; bij een oudere hond verloopt de revalidatie vaak trager. Ook de hoeveelheid artrose aanwezig op het moment van operatie is bepalend voor een snel of traag verlopend herstel. Hoe langer er wordt gewacht met een operatie van een (gedeeltelijke) kruisbandscheuring des te meer artrose zal ontstaan en des te langer zal de revalidatie duren. Ook het gewicht van de hond is belangrijk; lichte honden revalideren beter dan (te) zware honden. Ook na een geslaagde kruisbandoperatie ontstaat bij 20% van de honden alsnog een scheuring van de meniscus. Het zal voor zich spreken dat een tweede noodzakelijke operatie het herstel van deze honden vertraagt.
Normaal gesproken heeft een kruisbandoperatie een grote kans van slagen. De honden kunnen meestal na 8 tot 12 weken weer goed functioneren. Wel zal altijd een lichte start-stijfheid blijven bestaan. Dit als gevolg van de artrose (die altijd ontstaat ook na een operatie) en de littekenvorming in en rondom het gewricht. De eventuele artroseklachten kunnen prima met middelen behandeld worden. 

Bij een hond met een gescheurde voorste kruisband raden we altijd de TTA-rapid aan.

Marèse van Haneghem 
Orthopedisch Dierenarts, gecertificeerd chirurg voor TTA-rapid

Literatuur: 
"Advances in the canine cranial cruciate ligament" van Peter Muir". ISBN: 978-0-8138-1852-8. (2010) Site Universiteit van Gent: TTA-rapid

Informatie video over de TTA-Hond (rapid)

 

Klantenervaringen TTA operatie hond

Hond: Berner Sennenhond Evi
Leeftijd: 4 jaar
Eigenaren: Familie Vulpen

De eerst 2 weken heeft Evi alleen maar in haar hok gelegen, 2 a 3 keer per dag even naar buiten voor een plasje of poepje. Wij vonden de eerste dagen echt het zwaarste. Niet kunnen lopen, niet kunnen plassen en poepen omdat ze dan door haar achterpoot moest zakken. Een beetje in de war van de narcose. Maar toen ze eenmaal doorhad hoe ze moest lopen met de handdoek als ondersteuning ging het wat beter. Maar vrouwtje sliep naast haar de eerste 2 weken om ervoor te zorgen dat ze niet ging bijten aan de wond. 24 uur per dag persoonlijke bodygard!

 Hier nog een foto van hoe Evi haar revalidatie periode heeft doorgebracht. 
 

Het verbaasde ons hoe snel ze weer op haar poot ging staan. Ongelooflijk! Na 2 weken af en toe uit de bench, maar vooral nog veel rust.
Wij hadden onze familie en vrienden gevraagd niet langs te komen, hadden de gordijnen dicht en de batterijen uit de bel. Complete isolatie: alles voor herstel van Evi.

En wat gaat het dan ook wel weer snel voorbij. Steeds vaker een klein stukje verder lopen. En dan half december weer voor het eerst naar het bos, wauw wat was dat fijn voor Evi.
Wij zijn heel dankbaar dat Evi zo goed is geholpen. En nu met elkaar weer volop genieten.
Die zware periode is het zeker waard geweest. 

vervolg Evi:

Hallo allemaal!
Ik wil jullie even laten weten dat het heel goed met mij gaat. Ik ben weer lekker aan het rennen in het bos en met mijn vriendjes aan het spelen.
Dank jullie wel dat jullie mijn poot weer beter hebben gemaakt.

Poot van Evi (En haar baasjes)

 

 

 

 

 

 

Hond: Australische herder Puck
Eigenaren: Familie van Velzen

Puck is een australische herder teef van 7 jaar. Met een wandeling maakte ze waarschijnlijk een misstap en vanaf dat moment liep ze niet meer op haar linkerachterpoot. Foto’s zeiden al snel dat de kruisband was gescheurd. Na veel rondbellen kon ik op korte termijn bij Dierenkliniek Kortenoord terecht. Ik vond het enorm spannend, maar de zelfverzekerheid en deskundigheid van het personeel gaf me vertrouwen. De operatie ging super en met nazorg informatie mocht ze een paar uur later naar huis. De operatie was voor Puck best zwaar. De eerste dagen was ze erg onder de indruk maar het herstel ging erg goed. De dag na de operatie gebruikte ze gelijk haar poot als ze even een plasje ging doen.  Bij vragen kon ik de dierenkliniek altijd bellen en ik stuurde regelmatig filmpjes van puck haar bewegingen. Aan de hand van de filmpjes kreeg ik bewegingsadviezen. Eventuele zorgen kon ik kwijt en kreeg ik goed advies op. Na ruim 2 maanden ging ik heen voor een nieuwe foto van haar knie. Alles zag er goed uit. Ook fijn dat je uitleg krijgt bij een röntgenfoto. Ondanks dat de behandeling bij de kliniek voor nu klaar is, geven ze een goed advies mee om rustig de spieren op te bouwen en in Fysio te blijven doen om het herstel te bevorderen. Dat is erg belangrijk.

Ik ben blij dat ik voor Kortenoord gekozen heb. Het is voor mij anderhalf uur rijden met de auto, maar was het waard.

Voor het hele team, bedankt voor jullie goede zorgen. Ik kijk uit naar mooie wandelingen die ik straks weer kan maken met haar.

 

 

Hond: Fauve de Bretagne Tobias
Eigenaren: Familie van Riel


Geslaagde operatie TTA-rapid bij Dierenkliniek Kortenoord

Onze hond Tobias, een Fauve de Bretagne (20 kilo) van ruim tien jaar scheurde zijn voorste kruisband van zijn knie. Hij liep mank. Dierenarts Marèse van Haneghem adviseerde een TTA-rapid operatie. Dat was extra gecompliceerd, omdat Tobias in zijn tweede levensjaar een pen in die knie had gekregen. Die moest er eerst uit. Zowel de eerste als de tweede operatie zijn prima verlopen. Wij vonden het best spannend. Er is altijd risico bij een operatie en zeker bij twee achtereen in dezelfde knie. Marèse heeft daarover nog overlegd met de universiteitskliniek in Gent. Wij hadden er vertrouwen in. De TTA-rapid operatie is nu tien weken geleden. En het resultaat is goed. Tobias loopt weer normaal, hij speelt weer met andere honden en heeft geen pijn meer. Wij zijn super tevreden. 

De eerste weken na de operatie heeft de hond veel zorg nodig. Ondersteuning van het achterlijf bij het uitlaten en je moet erg voorzichtig aan doen met lopen. Zorgen dat hij niet op zijn geopereerde poot gaat staan bij het plassen (Tobias is een reu). Dus aan de goede kant langs bomen lopen. Maximaal 7 minuten uitlaten, echt alleen om zijn behoefte te doen. En hij mag ook absoluut niet likken aan de wond, dus band om en/of ‘broekje’ aan. Dat waren best intensieve weken voor Tobias en voor ons. Hij kreeg pijnmedicatie, dat was fijn.  Na twee weken kun je het uitlaten wat opvoeren.
We zijn blij dat we de TTA-rapid door Marèse van Haneghem hebben laten uitvoeren. De voorlichting was ook goed en de communicatie na de operatie heel plezierig. We konden altijd het telefonisch spreekuur bellen als we een vraag hadden. Onze complimenten aan Dierenkliniek Kortenoord.

Familie Van Riel, Wageningen
Maart 2021

--------------------------------

Hond: Berner Duncan
Eigenaren: Mimi en Cosja Opmeer

Duncan is onze oudste Berner, een Valentijn hond, of liever gezegd op 14 februari jl. is hij 9 jaar geworden. Nog steeds good looking, enthousiast, levendig, actief en ondernemend. Het enige probleem was dat mijnheer een paar maanden geleden een afgescheurde kruisband opliep. Gevolg, een TTA-Rapid operatie.

Mijn vrouw en ik zijn beiden sinds kort gepensioneerd. Iedere ochtend wandelen we met onze twee Berners ergens in het bos of op de hei. Goed voor ons, goed voor de boys. De laatste dagen had het behoorlijk geregend dus besloten we naar de Soester Duinen te gaan. Een prachtig natuurgebied met geweldige zandduinen midden in de bossen.

Onze Berners mogen er ook graag wandelen en zoals elke dag wordt er altijd even flink gedold tussen de mannen. Meestal een grote stok of tak als inzet. En daar ging het verkeerd. Waarschijnlijk stond Duncans linker achterpoot geblokkeerd in het rulle zand en is hij volledig door zijn knie gedraaid, gevolg een gescheurde kruisband.

In eerste instantie dachten we dat hij zich verstapt had. Ach, over een dag of wat zal het wel weer beter gaan. Dus niet! Het lopen ging steeds moeilijker. Dezelfde week nog hebben we een afspraak met Kortenoord gemaakt. De volgende dag konden we al langskomen. Marèse van Haneghem diagnoseerde dat Duncans voorste kruisband afgescheurd was. Een paar dagen later werd hij al geopereerd door middel van een TTA-Rapid ingreep. ’s Morgens brengen en in de vroege middag mocht hij alweer naar huis. Maar jah, dan begint het eigenlijk. Een lang traject wat revalidatie aangaat.

Het credo luidt “de eerste twee weken volledige Bench rust”, alleen om zijn behoefte te doen mag hij er dan even uit. Op zolder stond nog een oude bench met een dak er boven op. Leuk voor een pup, maar niet voor een hond van 9 jaar. Dus hebben we maar een nieuwe bench gekocht en dan eentje zonder dak. Maar Duncan vond het maar niets zo ’s avonds alleen in de hal te moeten slapen en hield het hele huis uit zijn slaap. Na twee nachten hebben we de bench maar in de slaapkamer gezet bij het voeteneind. Een dekentje erin, een paar rondom de bench en twee stuks als dakbedekking. Nog een dekentje over mijnheer heen en wat denk je, tot de volgende morgen slapen en geen kik. “s Morgens stak hij zijn kop tussen de dekens die als dak dienst deden heen, keek op het bed en begon vrolijk te blaffen. “Kom baasje, ik moet hoog nodig even naar buiten”. En nadat mijnheer het zijne had gedaan…..eten, zijn grootste hobby. Overdags lag hij bij ons rustig op een dekentje naast de stoel. En paar keer per dag behandelden wij zijn knie met koude- en warme kompressen en ter ondersteuning een lichte massage. We kunnen zeggen dat hij zich prima voelde. Geen pijn, de wond genas goed, goed te eten en extra lekkere dingen toegestopt, veel aandacht en een liefdevolle verzorging. Wat wil een mens….sorry….een hond nog meer.

Na twee weken begon het eigenlijke revalidatieprogramma. Aangelijnd mocht Duncan een paar keer per dag 7 minuten lopen. Maar voor de rest niet springen, niet spelen, niet loslopen. Wekelijks werden er filmpjes gemaakt en doorgestuurd naar

Marèse. Telefonisch werden de ontwikkelingen besproken en aangegeven wat de volgende stap was.

Daar zijn herstel zo voorbeeldig en goed ging, mocht hij iedere week steeds een paar minuten langer lopen. Ook de foto’s gaven aan dat de operatie geslaagd was. Langzaam werden de teugels wat gevierd en werd zijn revalidatie programma uitgebreid.





Inmiddels is Duncan weer volledig hersteld. Zijn kaalgeschoren achterpoot is weer met haar bedekt. Hij rent en hij vliegt. Is helemaal door het dolle in de sneeuw. Gewoon weer onze ouwe Dunkie, levenslustig, energiek, vrolijk en pijnvrij.

Dankzij de expertise en de vakkundigheid van Marèse is Duncan weer volledig hersteld. Namens Duncan en zijn broer Gavin, heel, heel veel dank voor alle goede zorgen en ja, ook namens ons de baasjes,

Mimi en Cosja Opmeer

 

 

 

 

 

Hond: Berner Charlie
Klant: Natascha

Onze TTA-rapid ervaring...

 
Wat een gezellige ochtendwandeling had moeten worden werd een spoedrit naar Wageningen om vast te stellen waar we al bang voor waren. Een kleine misstap van onze 7 jaar oude bijna 60 kilo wegende Berner, Charlie, resulteerde in een slap 'loshangende' achterpoot waar hij met geen mogelijkheid meer op kon staan. De röntgenfoto liet een volledig afgescheurde kruisband zien... 
 
Helaas hadden we hier ervaring mee, eerder was de kruisband van zijn andere poot gescheurd en toen was de voorzichtige voorspelling al dat hij waarschijnlijk binnen twee jaar nog een keer aan de beurt zou zijn, en zo geschiedde.
 
De eerste operatie was een reguliere TTA-procedure waar we gelukkig positieve ervaringen mee hadden dus vol goede hoop op naar de tweede operatie: de vernieuwde TTA-rapid methode die, zoals de naam al doet vermoeden, een sneller herstel zou laten zien.
 
Wat fijn, deze operatie kan gewoon in Wageningen bij Marèse uitgevoerd worden. Charlie is er inmiddels kind aan huis en ook voor ons voelt het vertrouwd aan om onze lobbes daar achter te laten.
 
Na een paar uur worden we gebeld: de operatie is geslaagd! We mogen naar hem toe vóórdat hij helemaal wakker is en zitten daar nog een poosje samen alvorens we hem mee naar huis nemen. De röntgenfoto laat zien hoe de metalen constructie in zijn bovenpoot zit geschroefd en hoe deze de stabiliteit van de kruisband over moet nemen. Super triest dat hem dit is overkomen, maar wat fijn dat dit allemaal kan. 
 
Een veel kleinere wond dan de eerste keer die onderhuids is gehecht dus... geen kap! Een duidelijke lading aan instructies wat hij wel en niet mag maar ook wat hij wél moet doen aan beweging, plus pijnstilling en antibiotica om ontsteking te voorkomen dus we zijn er klaar voor.
 
Eerlijk is eerlijk, de eerste twee dagen vallen niet mee... Het achterlijf met een handdoek ondersteunend naar buiten voor de noodzakelijke handelingen en dan weer lekker slapen. Maar dan gebeurt het: na een paar dagen gaat Charlie op zijn poot staan, loopt er een klein beetje op (met de handdoek ondersteuning uiteraard) en oogt weer blij! Weer een paar dagen later zelfs een poging om er op te staan om vervolgens zijn andere poot op te tillen om zijn broertje te laten zien dat alles nog prima werkt en hij niets in zijn hoofd hoeft te halen. Het wordt een steeds grotere uitdaging om hem volledig rustig te houden, een goed teken.
 
Het revalidatie schema werkt!  Een paar keer per dag enkele minuten lopen werpt zijn vruchten af, je ziet hem vooruit gaan. Ook de controle foto na een paar weken laat zien dat hij op de goede weg is en geeft groen licht om zijn poot weer een beetje meer te gaan belasten. 
 
Inmiddels zijn we zo'n twee maanden verder, heeft hij weer een lekker vachtje op zijn poot, lopen we alweer (gecontroleerd) een half uurtje met hem en is hij weer onze oude vrolijke lobbes!

Natascha

 

Hond: Bernersennenhond Beer
Klant: Jos en Sylvia

Onze TTA-rapid ervaring...

N.a.v. van goede ervaringen via onze Facebook groep van Berners4life en BernerCare kwamen wij vanuit Almere terecht bij Kortenoord met onze Bernersennenhond Beer. Beer liep mank en werd verdacht van afgescheurde kruisbanden. Helaas werd deze diagnose bevestigd door Marèse maar meteen werd ook heel duidelijk en uitgebreid uitgelegd wat de mogelijkheid tot herstel zou zijn. Een zogeheten TTA operatie.

Marèse heeft ons zeer kundig, enthousiast, en vol empathie uitgelegd wat er mogelijk was.
Na haar verhaal waren er geen vragen meer zo duidelijk was haar verhaal en vol vertrouwen in haar kunde hebben wij onze Beer een paar dagen later afgegeven voor deze operatie.
Mede ook omdat er vooraf goed gecontroleerd werd of zijn andere gewrichten deze zware operatie wel konden handelen.

De operatie en herstelperiode erna zijn heel goed verlopen. Daar waar er vragen of onzekerheden van onze kant waren werden die goed en duidelijk beantwoord. Bij Kortenoord ben je overduidelijk geen nummer maar wordt je behandeld zoals je behandeld zou willen worden. Zelfs als Marèse twijfelde over het te volgen traject nam ze het zekere voor het onzekere en nam contact op met iemand die er wel antwoord op wist om even te sparren. Dat gaf ons een heel erg fijn gevoel. Beer loopt nu na 4 maanden ondanks 1 klein tegenslagje weer zo goed als normaal. Hydrotherapie heeft daar ook zeker goed aangedaan.
De algehele sfeer binnen de kliniek is heel erg fijn te noemen, volgens ons werkt iedereen daar met veel plezier en zijn de onderlinge verstandhoudingen erg goed.
Er wordt gezegd, dat de kans bestaat dat de ander knie ook geopereerd moet worden binnen 2 jaar bijna 80% is.
Uiteraard hopen we dat niet maar mocht dit wel nodig zijn dan komen wij zeer zeker weer terug bij Marèse.

Jos en Sylvia

 

Hond: Bernersennen Shyra
Klant: Ruud en Ingrid

Onze TTA-rapid ervaring...

Review Knie(kruisband)operatie (TTA Hond - Rapid) – Kortenoord - Shyra

Het wonderbaarlijk herstel van onze Bernersennen “powergirl” Shyra die na twee kruisbandoperaties weer als vanouds kan lopen hebben we vooral te danken aan de magische dierenarts Dr. Marèse van Haneghem en haar team van deskundige en zorgzame ‘elfen’.
In april ging Shyra links achter mank lopen. Het vermoeden dat haar kruisband was gescheurd werd al snel bevestigd door onze dierenarts. De positieve ervaring die wij in het verleden met Dierenkliniek Kortenoord hadden opgedaan deed ons ook meteen beslissen om weer richting Wageningen te gaan.

Na het eerste consult bij de Dierenkliniek bleek de ‘kruisband’-operatiemethode inmiddels te zijn aangepast met een ogenschijnlijke veel zwaardere operatie waarbij de voorzijde van het scheenbeen met een zaagsnede en een wig naar buiten wordt gezet waardoor de verhoogde peesspanning de stabiliteit in het kniegewricht moet terugbrengen. We moesten wel even slikken maar na uitleg begrepen we dat er wel erg goede resultaten mee bereikt werden. Dus afspraak gemaakt voor de behandeling. Wetende dat Shyra een erg bewegelijk ‘ADHD’-meid is werd op voorhand al gekozen om kalmeringsmiddelen te gaan inzetten.

Op de dag van de operatie ’s morgens gebracht. Na het telefoontje dat alles was goed gegaan konden we haar in de middag, na uitleg over de operatie, medicatie en nazorg, weer ophalen en mee naar huis nemen. 

De eerste drie dagen om de 4 uur de knie tegen de zwelling koelen met een coolpack uit de koelkast en hierna drie dagen om de 4 tot 6 uur de knie verwarmen. Dit hadden we al een paar dagen vooraf aan de operatie een aantal keren bij haar uitgeprobeerd zodat ze het accepteerde.
Thuis uitlaten met een handdoek onder de buik door om de belasting van haar achterpoten af te halen en dan rustig met z’n tweeën Shyra uitlaten. Onze meid nog groggy van de verdoving en de kalmeringsmiddelen had buiten geen flauw idee van wat er verlangd werd. Uiteindelijk pas in de loop van de volgende dag kwam ze tot inzicht hoe ze haar behoefte moest doen en dit moesten we nog tien dagen lang vol houden.
Na de eerste tien dagen terug op controle consult en te horen gekregen dat het herstel van de wond er al keurig uitzag. Nu mochten we een paar minuten, max vijf, voorzichtig met haar rechtuit lopen. Wat hebben die honden een ontzettend groot herstellend vermogen om na drie weken zo zonder enige vorm van belemmering al weer op eigen ‘benen’ te lopen. 
We zagen haar per dag vooruitgaan en voorzichtig dachten we al weer aan de wandelingen in de bossen en duinen. Helaas dat moest nog even wachten en werd onze angst waarheid. In het begin van de vierde week van herstel hoorden we ineens een pijnlijke kreet bij het opstaan en liep ze mank met haar rechter achterpoot. Er werd bij Kortenoord geconstateerd dat ook haar rechterkruisband gescheurd was, wat een tegenvaller, ze liep al zo lekker.
Overtuigd door de dierenarts dat operatie op korte termijn en om de totale hersteltermijn voor beide knieën zo kort mogelijk te houden toch echt het beste was. 
Ze kon al binnen één week weer geopereerd worden. Nu gekozen om Shyra de nacht na operatie over te laten in de zorgzame handen bij Kortenoord. Einde van de volgende dag Shyra weer opgehaald en nu waren we iets beter voorbereid, eerder die week een Julius-K9 tuig in zware uitvoering besteld met boven op een stevige handvat zodat je haar wat sneller en beter kon beetpakken/vasthouden. Na weer tien dagen met gebroken nachten was wederom was het eerste oordeel over haar herstel van de dierenarts zo positief dat we het vertrouwen dat alles weer goed zou komen weer terugkregen.
Vier weken na de tweede operatie, nog steeds onder invloed van de kalmeringsmiddelen, zagen we onze ‘kleine’ meid terugkeren en liep ze alweer in een keurige stappas mee. 

Uiteindelijk 7 weken na de tweede operatie en dus totaal 12 weken verder na de eerste kregen we het verlossende antwoord bij de Dierenkliniek dat ze zeer goed hersteld was om beheerst weer wat meer te lopen en de kalmeringsmiddelen te stoppen. 
Het wandelen en gaat inmiddels steeds beter en ze is zelfs al in staat om 20 minuten in rustige draf te lopen en al bijna een uur te wandelen. Nog even en we kunnen stellen dat ze weer helemaal de oude is.
De kosten, ja die zijn best pittig. Gelukkig hebben wij vanaf het begin een ziektekostenverzekering die bijna 80% van de onkosten dekken, dit maakt de keuze uiteraard wel makkelijker, dus aan de mensen die nog twijfelen over de zorgverzekering voor honden, wij raden het iedereen aan zodat je niet bij dit soort onverwachte momenten voor het dilemma komt te staan of het wel is op te brengen.

Nogmaals onze dank en respect voor de goede zorgen. Wij zouden zonder aarzelen een ieder adviseren om deze ingrijpende operatie bij Dierenkliniek Kortenoord te laten uitvoeren.

Ruud en Ingrid

 

Hond: Smart
Klant: Roel en Annerie 

Onze TTA-rapid ervaring...

Smart is een lieve dame van bijna zeven jaar oud. Dit jaar is wel een beetje een pech jaar geweest voor haar.

In april dit jaar kwam zij voor het eerst bij ons in de praktijk met een gescheurde kruisband aan de rechter achterpoot. Marèse zag het gelijk en in overleg met de eigenaar is besloten om een TTA Operatie (Tibial Tuberosity Advancement) in te plannen. Hierbij wordt een stukje van het onderbeen naar voren gebracht en een kooi tussen geplaatst. Door deze operatie wordt de voorwaartse beweging van het onderbeen bij belasting geneutraliseerd waardoor de kruisband niet meer nodig is. 
Deze operatie is een paar dagen later bij haar uitgevoerd en het herstel ging hartstikke goed. Totdat er in oktober wat ergs gebeurde. 
De eigenaar van Smart belde met het verhaal dat zij nu linksachter mank loopt. Er is anderhalve week geleden met spelen met een andere hond iets misgegaan en sindsdien loopt zij mank. De eigenaar vreesde al voor het ergste en na het maken van foto's zag Marèse het ook gelijk: ook linksachter is de kruisband gescheurd. Ook deze keer zal er weer een TTA gedaan moeten worden, dit terwijl zij eigenlijk nog aan het herstellen was van de vorige operatie. Toch moest deze operatie snel gebeuren anders kom je met de revalidatie van de andere knie weer in de problemen. Dus Smart is in oktober, zes maanden na de eerste TTA, geopereerd aan haar andere knie. 
Ook deze operatie is geslaagd en ook dit herstel gaat gelukkig heel erg goed.

Op het filmpje kunt u zien hoe zij alweer lekker aan het rennen is langs het water en we zijn nu pas twee maanden verder. We hopen dat het zo goed blijft gaan met Smart en dat ze weer lekker kan gaan spelen en rennen!

Stukje voorgeschiedenis van Smart.

Op aanraden van de vader van mijn vrouw was het advies om een hond te nemen als vriendje voor onze enige dochter Famke die ruim vijf jaar geleden zes jaar oud was. Mijn vrouw heeft Smart gevonden op een internetsite van asielhonden bij dierenasiel De Koningen te Balkbrug. Wij gingen voor een "hondje" maar het werd een stoere zeer powervolle dame van 31 kg die overliep van enthousiasme en vrij druk was maar uiterst sociaal en lief. Smart is gevangen als zwerfhond in het plaatsje Mxlokk op het eiland Malta en is daar aangesterkt, behandeld en gesteriliseerd. Ze heeft daar een fake geboortedatum gekregen van 07-02-2009 voor haar uitreispaspoort met een geschatte leeftijd van1 1/2 jr oud. Ze vonden haar heel erg slim en leergierig vandaar dat ze haar Smart hebben genoemd. Wij denken zelf dat ze jonger was omdat ze nog gegroeid is in de hoogte en fors in de breedte. Ze heeft ruim vier maanden aan de balie van het asiel rondgelopen maar niemand wou haar hebben omdat ze te druk was en telkens tegen je aan opsprong. We hebben na een gure uiterst koude winterwandeling in de sneeuw haar meegenomen naar Driebergen waar ze een warme mand voor de houtkachel kreeg. Na een half jaar gingen we nog even langs in Balkbrug waar haar uitlaatbegeleider haar niet meer herkende omdat ze heel rustig en relaxed was geworden. Smart is een echte jachthond met giga uithoudingsvermogen en loopt over van energie. Alle honden waar ze mee rende bleef ze voor wat haar uiteindelijk ernstig knieletsel opleverde. In mei en oktober 2015 is ze geopereerd. Eerst haar linker- en toen haar rechterknie. Met totale rust van 6 wkn, na iedere operatie wat ze heeft volgehouden. Als je hondenrassen bekijkt op internet zie je de 100% gelijkenis met het Franse ras Braque d'Auvergne. Het zijn uiterst lieve zachtaardige jachthonden die met zachtheid behandelt dienen te worden. Het toeval wil dat de Maltese kruisridders deze honden ras hebben geïmporteerd uit Malta voor de jacht in Frankrijk! Smart heeft altijd veel interesse voor eten gezien haar overlevingsstrategie uit het verleden en zal stiekem iets proberen te pikken als je niet goed oplet. Wij zijn erg gelukkig met haar en ondanks wat artrose en spondylose hopen wij haar nog lang in ons gezin te houden. 

 

Hond: Berghond van de Maremmen Ben
Klant: Inge-Marie en Ronald

Onze TTA-rapid ervaring...

Na een mislukte kruisband operatie elders, bij onze Maremma Ben scheurde hij door overbelasting van de andere poot ook die kruisband. Hij had veel pijn en kon eigenlijk niet goed meer lopen. Gelukkig kwamen we terecht bij dierenkliniek Kortenoord. Marèse van Haneghem heeft binnen 6 weken allebei de poten geopereerd met de TTA Rapid methode. Nu 6 weken later kan Ben weer alles. We zijn zo blij met de goede zorgen en deskundige aanpak waardoor Ben weer op playdates kan en voor wandelingen naar het bos en strand.
Voor meer foto's, kijk gerust op Facebook pagina Ben de Maremma.

 

 

Hond: Pebbels, kruising St. Bernhard-Berner Senner-Oud Duitse Herder
Klant: Michel en Ursela
 
Onze TTA-rapid ervaring

 
Ons verhaal begint op 1 oktober, een zwem en wandelplas bij ons in de buurt gaat weer open voor honden, onze Pebbels weer blij want ze vind het geweldig, na een heerlijke wandeling waar onze hond heerlijk heeft gespeeld en gezwommen, is ze na een uurtje weer thuis kreupel, we snappen het niet want er is niets raars gebeurt en ze heeft ook niet gepiept of gejankt, we houden het er op dat ze even weer moest wennen, wat eigenlijk wel bijzonder is want onze Pebbels is een gezonde, fitte, blije, onbenullige hond die van alles kan en gewend is, verre wandelingen en met de fiets mee rennen kan ze allemaal, maar nu toch kreupel, we spreken af rustig met haar te doen en af te wachten hoe het zich ontwikkeld, na een aantal dagen loopt ze weer prima, in een paar weken tijd is onze blije hond veranderd in een hond die eerst alles kon en op het laatst bijna niets meer zonder kreupel te lopen, voor ons is na een gewone hele rustige wandeling de maat vol, hier klopt iets niet, we laten foto’s maken bij onze dierenarts en die heeft slecht nieuws, onze hond heeft beide kruisbanden stuk, alleen kunnen hun ons niet precies vertellen hoe erg het is, en ze kunnen het zelf ook niet opereren.
 
Ik kom via via bij Dierenkliniek Kortenoord en heb telefonisch contact met Marése, ze stelt me gerust en legt uit wat de mogelijkheden zijn, de enige juiste behandeling voor onze hond van 50 kilo is de TTA-rapid techniek,  we hebben niet lang hoeven na denken want een ander optie was er niet voor onze hond ze is pas 4 jaar, dus als er een mogelijkheid is om haar beter te maken dan gaan we er voor.
 
6 december worden we om 9.00 uur verwacht, omdat het allemaal heel snel is gegaan en wij ver weg wonen, hebben wij de foto’s van onze eigen dierenarts op laten sturen, maar omdat ze onze hond niet kent en nog nooit gezien heeft, zal Marése ter plekke kijken welke poot ze het eerst gaat opereren, dit word rechts, er worden foto’s gemaakt om de maat van de kooi te bepalen en onze hond gaat mee naar de operatiekamer, het wachten begint.
 
Als Marése uit de operatie komt, verteld ze ons meteen dat het goed is gegaan, we mogen meteen naar onze hond toe, wachten tot ze mee kan naar huis, we worden prima geinformeerd en met een tas vol medicijnen en een boel instructies gaan we naar huis met een hele zielige hond.
 
Onze stoere hond heeft in de avond zelf al naar de tuin gelopen om een plasje te doen, verder mocht ze helemaal niets, we hebben haar 2 weken volledige rust gegeven, wij hebben er voor gekozen om geen kap om te doen omdat onze hond niet echt stoer is, ze zou hierdoor veel te veel stress hebben, ik heb op haar gepast tot de wond likproof was, dus mijn man heeft 13 dagen het bed voor hem alleen gehad,  het herstel ging super goed, ze heeft geen complicaties gehad, tot week 5 in de revalidatie, we waren al weer lekker aan het opbouwen, 15 minuutjes wandelen, 20 minuutjes wandelen, toen ging ze heel er kreupel lopen met de linker poot, Marése gebeld, het kon niet anders de linkerpoot moest nu ook geopereerd.
 
In januari, brengen we onze hond voor de tweede keer weg voor een operatie, wat verschrikkelijk, je kunt het haar niet uit leggen,  maar het moet.
 
We zijn weer super lief ontvangen, we mochten mee tot ze onder narcose was, want ze was zo bang en gestresst, deze poot was dik en vol vocht, maar ook hier ging de operatie goed, Marése was tevreden, hond weer mee naar huis, bij deze poot wilde ze wel geholpen worden met een handdoek onder de buik, dus 3 dagen onze stoere hond samen laten plassen, ik de riem en mijn man de handdoek, zodat het lopen wat minder zwaar voor haar was, ook deze keer weer bij haar gebleven tot de wond likproof was, dus weer 12 dagen op de bank bij de hond, maar het is prachtig om te zien hoe snel de hond na deze operatie hersteld, ondanks 2 geopereerde poten in een hele korte tijd. 
 
Het herstel ging weer voorspoedig,  de uitdaging zat er in om de hond rustig te houden, ze herstelde en voelde zich steeds beter en ze was inmiddels al zo lang aan de riem dat ze toch wel een beetje gefrustreerd raakte op het laatst. Dus in goed overleg de medicatie om rustig blijven behoorlijk verhoogt maar ook dat hielp op het laatst niet echt meer, onze hond wilde gewoon weer hond kunnen zijn en snuffelen aan andere honden en baasjes, en weer rennen en zwemmen en met stokken spelen en lekker in de tuin snuffelen.
 
Het is februari, de 6 weken van poot 2 zijn voorbij, we gaan de controle foto maken, en Marése maakt van beide poten een foto om te kijken hoe ver het herstel is,  poot 1 is volledig hersteld en op de foto is ook duidelijk te zien dat er overal weer bot aangegroeid is, poot 2 is bijna beter en heeft nog 2 tot 3 weken nodig en dan mag onze hond alles weer, maar omdat onze hond toch wel gefrustreerd aan het raken was, gaf Marése ons toestemming om met haar te gaan zwemmen op haar lievelingsplek Bussloo om zich weer hond te voelen, wat een genot om je hond weer te zien zwemmen en spelen, wat was onze Pebbels weer gelukkig en dat dankzij Marése en haar team, wij zijn ze super dankbaar.
 

Michel en Ursela 
En natuurlijk Pebbels

 

Hond: Nowie, Berner Senner
Klant: Corrie

Vorige week was ik bij Marése en dan vraag ik weer of ze Nowie (10 jaar bernersennenhond)haar knie wil controleren. Want 2,5 jaar terug is ze geopereerd met een TTA operatie. Nowie mankte en had gescheurde kniebanden. We wilden niet dat ze de rest van haar leven mank zou lopen. Maar wat zagen we er tegen op. Eerst een operatie en dan de weken 'plat liggen' en daarna een opbouwschema. Daar lag ze dan in haar hokje die we gemaakt hadden. Weken aan huis gekluisterd en alles in teken van Nowie en haar knie. Nowie had het moeilijk want ze wilde graag lopen. Met een handdoek om haar lijf kon ze netjes haar behoefte doen op het grasveld. Daarna weer in haar hokje en afwachten totdat ze weer mocht lopen. We hielden ons aan Marése haar schema en tussendoor controle. Eindelijk mocht ze weer stukjes lopen en steeds verder lopen. Doordat wij ons goed aan het schema hielden kan ze weer lekker lopen en rennen. Ze zit nu weer op de hondenschool en kijk hoe ze loopt. Wat zijn wij blij dat we er voor gegaan zijn. Het was een zware tijd maar ze geniet nu elke dag van haar gezonde knie. En wij ook want ze kan weer heerlijk mee naar strand en bos. Voor ieder die zijn hondje moet laten opereren aan zijn of haar knie, Ga ervoor. Je krijgt er een heerlijke gezonde hond voor terug die weer kan rennen. Groetjes Corrie en Nowie.

 

 

Hond: Eros, Labrador
Klant: Bianca


Wij zijn half maart bij jullie terecht gekomen omdat mijn hond Eros een kruisband gescheurd zou hebben. Hij moest een paar dagen wachten, omdat het ontzettend druk was in de praktijk. Maar omdat Eros complicaties erbij kreeg en steeds meer pijn, werd hij er tussen gepland. Dat was super. Eindelijk werd hij geopereerd, hopen dat het goed komt was mijn gevoel. Jullie zeiden tegen ons: komt goed. En ja hoor, het was gelukt alles was goed gegaan. Na een halve dag naar huis en dat was erg zwaar. Hij mocht niks, zo zielig, helemaal plat door de medicatie. In de bench alleen eruit om zijn behoeften te doen en even wat rond scharrelen in huis. Na een week terug naar de kliniek voor controle. Helaas slecht nieuws: scheurtje in het bot. We moesten nog meer rust bieden aan Eros: totale bench rust. Het was erg zwaar. Eindelijk zagen we verandering in zijn lopen. Na zo'n 8 weken durfde hij nog steeds niet op zijn achterpoot te staan. Bang dat het zeer doet. Weer na zoveel weken op controle. De dokter is erg tevreden over Eros zijn herstel. Gaat wel minder snel dan bij andere honden. Eros is nu bijna 10 jaar en een labrador. Niet de snelste meer maar hij is er nog. Hij gaat nu ook meer op de poot staan en gaat ook weer wat verder wandelen. En dan nagaan dat hij er al jaren last van heeft gehad bedoel ik daar mee. Dat de kruisbanden niet in één keer scheuren, maar elke keer een stukje. Destijds zei mijn eigen dierenarts: hij heeft artrose. Lariekoek dus. Maak een foto. Dus zie je dat je hond mank gaat lopen en het gaat niet over. Trek aan de bel. Door deze ervaring zouden wij nooit méér zo lang blijven lopen met de gedachte van: ach, komt wel goed met medicatie. Binnenkort terug voor de laatste foto en dan zullen de ritjes naar Wageningen ten einde zijn. Kan Eros weer lekker verder met zijn hondenleven. De conclusie - wij zijn blij dat we een kruisband operatie hebben gedaan. Het was zwaar dat zeker, maar Eros is er nog. Als we het niet hadden gedaan was hij nu niet meer bij ons. Wij zijn erg blij met een kliniek als Kortenoord. Bedankt voor alles.

Bianca & Eros
 

 

Hond: Blues Mastin Espanol, 7 jaar

Klant: Wilco & Marina

 

Dit is ons verhaal over Blues, 7 jaar en sinds 4 jaar in Nederland (in Spanje geboren). Een vrolijke pretletter, sterk, zeer groot en 63 kilo schoon aan de haak.

Na een wandeling in 1 van onze weides waarbij hij een flinke sprong maakte ging het mis, een schreeuw van pijn en daarna was hij duidelijk kreupel. Eerst dachten we dat het met een beetje rust hopelijk snel beter zou worden maar na een bezoek aan onze plaatselijke dierenartsenpraktijk bleek uit de foto dat Blues een afgescheurde kruisband had. De dierenarts gaf direct aan dat zij niet de mogelijkheden hadden om zo’n grote hond te opereren en raadde 2 praktijken bij ons in de buurt aan.

Toen begon mijn zoektocht naar ervaringen en verhalen op internet. Uiteindelijk vroeg ik 1 van mijn Facebook kennissen (tevens een zeer ervaren hondenbezitter) om advies en hij raadde Dierenkliniek Kortenoord aan. Op de website van Kortenoord vond ik een duidelijke uitleg over de zgn. TTA rapid operatie met daarbij een filmpje. Onze dierenartspraktijk mailde de foto en na bestudering en overleg met Marèse van Haneghem planden we de afspraak voor de operatie.

De grote dag brak aan en ’s ochtends brachten we Blues met toch wat spanning naar Wageningen. De zeer aardige en vaardige assistentes lieten ons meelopen en we mochten bij de voorbereidingen tot de narcose blijven. Voor ons ligt Wageningen niet direct naast de deur dus wij gingen onze tijd doden met een bezoek aan o.a. Ouwehands Dierenpark. Zo’n 2 ½ uur later volgde het verlossende telefoontje: de operatie was goed verlopen. Toen was het nog wachten tot Blues weer wakker zou zijn en halverwege de middag hebben we hem opgehaald, met daarbij de nodige pijnstilling/antibiotica en instructies over het vervolg. Eenmaal thuis was hij nog wel wat suf maar verder ging het een stuk beter dan verwacht. We wilden hem ondersteunen met een handdoek onder zijn buik bij het plassen maar daar wou hij niets van weten. Wonderbaarlijk genoeg redde hij zich goed en probeerde al voorzichtig op zijn poot te staan. De wond was zo netjes gehecht dat een kraag niet nodig was. De dag na de operatie was toch zoals ons al verteld was, een stukje slechter. Blues voelde zich duidelijk niet zo lekker. De dag daarna ging het gelukkig alweer een stuk beter.

Het herstel ging de eerste 2 maanden met ups en downs. Tussen de afspraken voor de controle foto’s maakte ik filmpjes welke met Marèse besproken werden en zo bouwden we heel voorzichtig het lopen weer op. Leek het erop dat het iets minder ging, deden we weer een poosje rustiger aan. Blues is op 12 april geopereerd en vandaag op 19 juli zijn we voor ons laatste bezoek met controle foto geweest. Alles ziet er prima uit en de laatste 3 weken heeft hij geen terugval meer gehad en zien we duidelijk vooruitgang. We blijven nog even voorzichtig en laten hem alleen bij een wandeling kort loslopen. Spelen en thuis los op het erf daar wachten we nog even mee

Ik heb specifiek voor Dierenkliniek Kortenoord gekozen vanwege hun ervaring met deze ingreep, voor hun ervaring met grote honden en de enorme ervaring die Marèse heeft. Dit alles heeft het tot een zeer goede ervaring met een zeer goed resultaat gemaakt en ik kan iedereen deze kliniek aanraden.

Wilco & Marina

 

Hond: Bootsman
Klant: Joanne

Onze TTA-rapid ervaring...

​Na een speelmomentje in januari 2019 op de dijk liep onze reu Bootsman,7.5 jr, mank, dit ging niet over met wat rust en kortere wandelingen. Een filmpje aan Kortenoord wees uit dat het verstandig was om een foto te laten maken, deze gaf duidelijk aan dat hij een gescheurde kruisband had en een TTA rapid operatie nodig was. Ongelofelijk dat hij met zo veel pijn al die tijd vrolijk mee liep!!!

Best heel spannend je grote vriend onder het mes maar de operatie verliep heel goed en het revalideren kon beginnen. Thuis hadden we het gedeelte waar hij graag ligt gebarricadeerd met pallets omdat zelfs de grootste bench te klein was voor hem. Met een handdoek onder zijn buik ter ondersteuning voorzichtig naar buiten om een plasje te doen. Wat vond ik die eerste dagen spannend, vooral met poepen, zo bang dat hij de poot te veel zou belasten.

Hij deed het echter super, een kwart pilletje vetranquil hield hem mooi rustig en ook aan de wond zat hij niet veel. Met filmpjes hielp Marése ons met het controleren en opbouwen van de conditie en na 2 maanden was hij weer de oude. In juli liep hij ineens weer mank dus gelijk afspraak gemaakt, er was niets mis mijn zijn geopereerde poot, helaas was het nu de andere poot!!!

Echt heel veel pech dus, de operatie kon gelijk de volgende dag dat was super fijn. Ook deze operatie verliep goed en de revalidatie ging ook weer goed, we hadden natuurlijk al ervaring ermee dus was het iets minder spannend dan de eerste keer. Inmiddels kunnen we al weer 45 minuten wandelen en ziet alles er op de foto er goed uit.

We hebben ondertussen heel veel ritjes Texel-Wageningen erop zitten maar het is me allemaal meer dan waard geweest als ik mijn grote vriend weer heerlijk zie rennen op de dijk.

 

 

Hond: Boothby

Klant: Irene de Gruijl-Bos