Oncologie

De ziekte kanker, een nare diagnose die veel verdriet en angst oproept omdat deze ziekte een zeer ernstig en levensbedreigend verloop kan hebben. Ook onze huisdieren kunnen kanker krijgen waarbij het bij katten wat minder vaak voorkomt dan bij honden. 

Dankzij innovatie en vooruitgang in de diergeneeskunde is er een enorme toename van behandelmogelijkheden tegen kanker. Het resultaat is dat steeds meer dieren deze nare ziekte overleven en langer leven dan verwacht. Een gunstige prognose kan vooral dan worden gesteld wanneer de ziekte al in een vroege stadium wordt herkend.

De oncologie afdeling van dierenkliniek Kortenoord houdt zich bezig met het opsporen van tumoren en het behandelen van kankerpatiënten. Deze speciale expertise stelt ons in staat om u tijdens een oncologisch consult te informeren over het ziektebeeld en de behandelmogelijkheden wanneer er kanker bij uw huisdier is vastgesteld. 

Kanker bij huisdieren


Kanker is een verzamelnaam voor ziektes waarbij ongecontroleerde celgroei van lichaamscellen plaatsvindt. De cellen in het lichaam zijn continu aan verandering onderhevig. Ze worden afgebroken en weer aangemaakt en middels celdeling ontstaan voortdurend nieuwe cellen. Af en toe ontstaat er een ‘foutje’ bij de celdeling, dit noemen we een mutatie. Hierdoor kan een abnormale cel worden gevormd. Normaal gesproken worden deze mutaties door het lichaam opgespoord en onschadelijk gemaakt, de gemuteerde cel wordt door het lichaam afgebroken.

Sommige mutaties leiden er echter toe dat een cel zich ongecontroleerd kan gaan vermeerderen en niet wordt opgespoord door het eigen lichaam. Er ontstaat een brok met deze gemuteerde cellen: een tumor.

Een tumor hoeft niet altijd kwaadaardig te zijn. Er zijn ook goedaardige tumoren, deze blijven op hun plek en groeien vaak minder snel. Goedaardige tumoren kunnen vaak chirurgisch worden verwijderd. Kwaadaardige tumoren beginnen net als goedaardige tumoren als een ophoping van afwijkende cellen. Het verschil is echter dat deze kwaadaardige cellen gaan proberen bij nabijgelegen organen en weefsels binnen te dringen. Op deze manier kunnen de cellen ook in de bloed- en lymfebanen terecht komen waardoor elders in het lichaam uitzaaiingen kunnen ontstaan.

Verschijnselen van kanker bij honden en katten


Er zijn veel verschillende vormen van kanker en net zo divers kunnen ook de symptomen zijn. Vaak zijn deze niet erg specifiek. Het meest voorkomende verschijnsel is het ontstaan van een bult, maar kanker kan zich ook op andere manieren presenteren. Hieronder volgt een lijst van verschijnselen die op kanker zouden kunnen wijzen. 

  • Abnormale zwellingen/bultjes/knobbeltjes, die blijven bestaan of groter worden
  • Zweren/wondjes die niet genezen
  • Aanhoudend hoesten, ademhalingsproblemen of vermindering van uithoudingsvermogen
  • Slechte adem of sterke lichaamsgeur
  • Opgezwollen/opgezette buik
  • Bloedverlies of andere uitvloeiing uit een of meer lichaamsopeningen
  • Problemen met eten of slikken, verandering van eetlust (abnormaal veel of juist heel weinig)
  • Onbewust gewichtsverlies
  • Moeite met plassen of ontlasten/bloed in ontlasting of in de urine
  • Verlamming of langdurige stijfheid, kreupelheid, moeite met bewegen


Nader onderzoek zal moeten uitwijzen of het om kanker gaat of dat er iets anders aan de hand is. Mocht u een van deze verschijnselen bij uw dier zien dan is het advies om uw dierenarts te raadplegen.

Behandelmethoden van kanker en tumoren bij huisdieren


​Dankzij de moderne diergeneeskunde zijn er veel behandelvormen mogelijk. Welke behandelmethode voor uw huisdier geschikt is, hangt af van het type en de aard van kanker, de locatie van de tumor en het stadium. Wij zullen uw huisdier grondig onderzoeken om de juiste behandelvorm of een combinatie van behandelingen te bepalen.

Mogelijke methodes zijn:

  • Oncologische chirurgie (verwijderen van de tumor middels een operatie)
  • Chemotherapie
  • Radiotherapie (bestraling)
  • Immunotherapie
     

Is genezing niet mogelijk?


In veel gevallen is genezing mogelijk voor zover de kanker in een vroeg stadium is herkend. Soms is het echter niet meer mogelijk om uw dier volledig te genezen. Het is dan vaak wél mogelijk om de groei van de tumor af te remmen en om complicaties van de tumor te voorkomen en pijn te verminderen.

Wij kunnen in zo’n geval de kwaliteit van leven verhogen voor de tijd die u nog heeft met uw dier.  

Ervaringen in de praktijk

 

Even voorstellen: deze knappe kerel is Aiden.
Dankzij chemotherapie leeft Aiden al bijna 1,5 jaar met de diagnose T-cel lymfoom: een ongeneeslijke vorm van lymfeklierkanker.
Zijn behandeling bestaat uit infusen die we op de kliniek toedienen en tabletten die de eigenaar thuis kan ingeven. Zoals jullie kunnen zien ondergaat Aiden dit als een kanjer!
Het belangrijkste punt tijdens de behandeling is dat Aiden zo min mogelijk bijwerkingen ervaart en zich dus tijdens de behandeling als een gezonde hond voelt.
We willen Aiden op deze manier een zo lang en zo goed mogelijk leven geven.

 

 

Heeft u nog vragen?


Neem gerust contact met ons op!
 

Dierenkliniek Kortenoord

Rietveldlaan 80

6708 SB Wageningen

Tel. 0317-412432

info@kortenoord.com