Gastropexie

Een maagtorsie of verdraaiing van de maag is een acute, levensbedreigende aandoening, waarbij onmiddellijk moet worden ingegrepen. Door gasvorming in de maag wordt deze opgeblazen tot een grote ballon (maag dilatatie). Als de maag daarnaast ook nog eens om z’n as draait (torsie), leidt dit ertoe dat de in- en uitgang van de maag worden afgeknepen en het gas er niet uit kan. In korte tijd wordt de maag steeds groter en groter. Ook kunnen de milt en bloedvaten meegetrokken worden, waardoor deze kunnen worden afgekneld. Vooral grote honden met een diepe borstkas hebben een groter risico op een maagtorsie. Afhankelijk van het ras komt het voor bij 4-35% van de honden. 

Risicorassen zijn:

-Duitse Dog 
-Berner Sennen
-Zwitserse Sennen
-Doberman 
-Boxer 
-Retriever
-Bordeaux dog
-Duitse Herder 
-Mechelse herder
-Ierse wolfshond
-Deerhound 
-Bearded Collie

Oudere honden hebben een grotere kans op een maagtorsie en wanneer een hond eenmaal een maagtorsie heeft gehad, is de kans op herhaling 80%. Daarnaast is bekend dat honden waarvan een van de ouderdieren een maagtorsie heeft gehad, ook een verhoogd risico lopen om zelf een maagtorsie te krijgen. 

Om de kans op een maagtorsie aanzienlijk te verkleinen kan de maag preventief vastgehecht worden aan de binnenkant van de buikwand. Dit noemen we een gastropexie. Na gastropexie is de kans op een maagtorsie bij de risicogroepen nog maar 4,3 %.
Voorheen was dit een grote ingreep voor de hond, waarbij een grote snede in de buik gemaakt moest worden. Tegenwoordig kunnen we middels een kijkoperatie (laparoscopie) de maag via een eenvoudige ingreep vastzetten. Deze operatie duurt veel korter dan de traditionele methode en de wondjes zijn veel kleiner. Dit betekent een snellere wondgenezing en minder pijn na de operatie. 

Een laparoscopische gastropexie kan al op jonge leeftijd gedaan worden. Bij teven kunnen we dit tijdens dezelfde ingreep als de laparoscopische sterilisatie doen, maar ook bij reuen adviseren we om de maag preventief vast te laten zetten.

Om ernstige problemen door een maagtorsie te voorkomen adviseren we, zeker bij de risicorassen, of in geval van eerdere problemen, het preventief vastzetten van de maag middels laparoscopische gastropexie.

De beslissing om uw hond wel of niet te laten opereren, kunt u altijd overleggen met uw dierenarts. U kunt bij ons terecht voor een passend advies voor uw hond.

Eva van Andel, dierenarts chirurgie