Laparoscopie (kijkoperatie)
Reeds jarenlang wordt er bij Dierenkliniek Kortenoord laparoscopie gedaan. Dit is een kijkoperatie in de buik (laparo = buik en scopie = kijken).
Bij de laparoscopie worden twee of drie kleine snedes gemaakt in de buik. Een camera (de laparoscoop), een tang en een brander worden ingebracht en via dezelfde snedes kan de behandeling plaatsvinden. Het grote voordeel is dat deze methode een beperkte belasting voor de patiënt met zich meebrengt. Immers, er hoeft geen snede gemaakt te worden waar minimaal een hand doorheen kan.
Er zijn verschillende ingrepen waarvoor de laparoscopie een zeer geschikte methode is: onder andere de sterilisatie van hond en kat, het vastzetten van de maag (gastropexie) en het verwijderen van een binnenbal (cryptorchidie). Er zijn echter nog veel meer mogelijkheden, omdat de laparoscopie een goed overzicht in de buik verschaft.
Sterilisatie van de teef
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat dieren 75% minder pijn hebben na een laparoscopische sterilisatie ten opzichte van een sterilisatie via een open-buik ingreep. Dit heeft o.a. te maken met het feit dat de eierstokken weggehaald worden op de plek waar ze van nature liggen, tegen de rug aan. Bij de reguliere ingreep moeten de eierstokken omhoog worden getrokken naar de opening in de buikwand om ze te kunnen verwijderen. Dit geeft spanning op de ophangbanden van de eierstokken en daardoor meer napijn na de operatie. Dit geldt met name voor honden die zwaarder zijn dan 10 kilogram lichaamsgewicht. Maar ook kleinere honden kunnen laparoscopisch gesteriliseerd worden.
Het herstel na een laparoscopische ingreep is sneller dan na een reguliere sterilisatie. Honden hoeven geen rust te houden in de dagen na de laparoscopische operatie. Alleen zwemmen wordt afgeraden gedurende de eerste 14 dagen.
Sterilisatie van de poes
Ook poezen kunnen laparoscopisch gesteriliseerd worden. De techniek is vergelijkbaar met de hond, alleen is er kleinere apparatuur nodig om de ingreep uit te voeren. Bij Kortenoord hebben we speciaal klein instrumentarium waarmee we poezen laparoscopisch kunnen steriliseren. Ook voor poezen geldt namelijk dat ze minder napijn hebben na een laparoscopische ingreep t.o.v. de traditionele ingreep.
Gastropexie (vastzetten van de maag)
Een maagtorsie of verdraaiing van de maag is een acute, levensbedreigende aandoening, waarbij onmiddellijk moet worden ingegrepen. Door gasvorming in de maag wordt deze opgeblazen tot een grote ballon (maag dilatatie). Als de maag daarnaast ook nog eens om z’n as draait (torsie), leidt dit ertoe dat de in- en uitgang van de maag worden afgeknepen en het gas er niet uit kan. In korte tijd wordt de maag steeds groter en groter. Ook kunnen de milt en bloedvaten meegetrokken worden, waardoor deze kunnen worden afgekneld. Voorheen was een gastropexie een zware ingreep voor de hond, waarbij een grote snede in de buik gemaakt moest worden. Met behulp van laparoscopie kunnen we de maag via een eenvoudige ingreep vastzetten. Deze operatie duurt veel korter dan de traditionele methode en de wondjes zijn veel kleiner. Dit betekent een snellere wondgenezing en minder pijn na de operatie.
Een laparoscopische gastropexie kan al op jonge leeftijd gedaan worden. Bij teven kunnen we dit tijdens dezelfde ingreep als de laparoscopische sterilisatie doen, maar ook bij reuen adviseren we om de maag preventief vast te laten zetten.
Cryptorchidie
Bij sommige reuen en katers zijn de testikels niet ingedaald. De achtergebleven testikels kunnen in het lieskanaal zitten, maar ook in de buik. Omdat deze testikels in een warmere omgeving zitten hebben ze eerder de neiging om tumoreus te ontaarden. Daarom is het verstandig om deze testikel(s) preventief te verwijderen. Dit kan met behulp van laparoscopie. Hierbij worden twee kleine snedes in de buik gemaakt. Door het goede overzicht in de buik is deze laparoscopische methode korter dan een open-buik operatie, waardoor het dier een kortere narcoseduur hoeft te ondergaan.
Conclusie
Kortom, de voordelen van laparoscopie zijn aanzienlijk:
- Er hoeft geen snede gemaakt te worden waar minimaal een hand doorheen kan.
- Er is veel beter zicht in de buik: de eierstokken, maag of testikels liggen helemaal vrij in beeld.
- De wondjes zijn veel kleiner, er is dus minder wondpijn, minder kans op wondinfectie en geen kans op wondbreuk.
- Er is minimale nazorg.
Een nadeel is dat de kosten, met name voor de sterilisatie van de teef, hoger zijn. Dit is niet van toepassing voor de gastropexie en het verwijderen van cryptorche testikels, omdat deze ingrepen veel minder tijd kosten bij de laparoscopie.
De beslissing om uw dier wel of niet te laten opereren, kunt u altijd overleggen met uw dierenarts. U kunt bij ons terecht voor een passend advies voor uw dier.
Eva van Andel, dierenarts chirurgie
Klantenervaringen Laparoscopie hond
Hond: Berner Dascha
Klant: Karin
Onze ervaring met laparoscopie
Op een vrijdagmorgen, na een heerlijke wandeling, zeiden mijn baasjes dat we weggingen terwijl ik nog niets had gegeten. We gingen met de auto naar Wageningen. Toen ik uit de auto sprong rook ik allemaal hondengeuren en sleurde mijn vrouwtje mij enthousiast mee naar binnen. Hier moest ik op een plaat gaan zitten en zeiden ze dat ze blij waren met mijn gewicht, 40 kilo, schoon aan de haak. Geen idee wat ze daar mee bedoelen, maar ze waren blij. We moesten een tijdje wachten en ik kon even snuffelen aan andere honden voor ik achter een mevrouw aan liep een kamer in. En ook hier kreeg ik niet eens een koekje maar een spuit. Daarvan werd ik sloom en zakte ik steeds door mijn poten en mijn ogen kon ik ook maar niet open houden. Best lastig als je altijd alles in de gaten wilt houden. Vrouwtje maakte nog een rare selfie, normaal kijk ik weg maar mijn kop wilde niet echt meewerken en mijn ogen hangen zo laag. Een uur lang werd ik heerlijk geaaid voor wij naar een andere kamer liepen. Mijn baasje vindt mij te zwaar om te tillen, maar ik kon nog best lopen, al liep ik wel wat te zwabberen.
In deze andere kamer werd ik op een tafel gelegd waarna er haren van mijn poten afgeschoren werden en ik een infuus in kreeg. En toen viel ik in een diepe hondenslaap.
Toen ik wakker werd waren mijn baasjes er weer en al kwispelend stond ik te wankelen op mijn pootjes. Het infuus mocht eruit en ik kreeg er een mooi verbandje erom. Dat jeukte wel iets, maar mocht er thuis weer af. Mijn buikje is helemaal bloot en nog niet helemaal schoon. Ik had ook een navelbreuk die meteen weggewerkt is. Straks ziet alles er weer mooi uit. Ik ben gelukkig gek op de kou en thuis ga ik dan ook snel op het natte, koude gras liggen. Ik heb een laparoscopie, kijkoperatie, gehad. Drie kleine gaatjes in mijn buik.
En weet je wat het leuke daaraan is? Zondag kon ik alweer als een dolle dame door het bos hollen, over takken springen en achter honden aan rennen. Helemaal geweldig. Ik heb nergens pijn en alle wondjes zijn mooi dicht. Het duurt nog wel even voor alle haren weer teruggegroeid zijn, maar mijn baasjes zijn er erg blij mee, en ook met Dierenkliniek Kortenoord in Wageningen.
Hond: Noa, Labrador
Klant: Familie van Beek
Onze ervaring met laparoscopie bij Hond Indy
Toen we vorig jaar onze labrador Indy na 14 jaarmoesten laten inslapen, hadden we niet gedacht ooit nog eens aan een hondje te beginnen. Maar in februari dit jaar kwam via een advertentie op facebook de advertentie van de blonde labrador Noa voorbij. Een herplaatser die na 3 nestjes van haar pensioen mocht gaan genieten. Ze liet ons niet los en we hebben op haar gereageerd en zo is ze bij ons terecht gekomen. Ze is ontzettend lief en soms ondeugend zoals dat hoort bij een labrador. Wij wilden haar wel laten steriliseren. We wisten dat dat nu ook laparoscopisch kan. We hadden een kennismakingsconsult voor Noa met Marese en hebben toen samen de mogelijkheden besproken. Omdat wij ook bekend zijn met de "gewone"sterilisatie hebben wij nu gekozen voor de laparoscopie. Dit omdat ze hier sneller van opknappen en er geen grote operatiewond hoeft worden gemaakt. We moesten er s middags om half twee zijn en kreeg ze eerst een prikje om rustig te worden en na een dikke knuffel mocht ze mee om klaar gemaakt te worden voor de laparoscopie.
Altijd weer spannend maar wij blijven in de buurt en gaan met een kopje koffie in de zon buiten zitten, wetende dat ze in goede liefdevolle specialistische handen is. Dan wordt ik gebeld door Marese dat alles goed is gegaan en dat ze ligt uit te slapen. Na een tijdje mogen we bij haar en is ze nog een beetje slaap dronken. Maar al snel mag ze lekker mee naar huis. Voor de zekerheid trekken we haar een romper aan. We dachten dat we haar moesten helpen in de auto te komen maar mevrouw sprong er al weer zelf in.
Na bij thuiskomst een plasje te hebben gedaan is ze lekker gaan slapen. Ze was nog een beetje dromerig maar ze heeft die avond ook wel weer wat gegeten en ik vond het vergeleken met Indy die ooit de gewone sterilisatie had ondergaan een wonder hoe snel ze alweer zo goed op de been en relaxed was. De volgende dag leek het of er, buiten de kleine sneetjes die te zien zijn, of er niets was gebeurd. Ze heeft geen last van de wondjes gehad en de romper was de volgende dag al niet meer nodig ze zat er helemaal niet aan. Voor ons is de conclusie dat dit de juiste keuze voor Noa was. Noa heeft er weinig last van gehad het enige wat zij denk ik vervelend heeft gevonden dat ze vanaf s avonds 23 uur tot de operatie niets heeft mogen eten......maar dat is dan ook echt wel een straf voor een labrador.
Hond: Louie, Labrador
Klant: Linda
Onze ervaring met laparoscopie bij Labrador Louie
Begin november is onze hond Louie een laparoscopische sterilisatie ondergaan. In eerste instantie waren wij, net zoals velen, niet bekend met deze vorm van steriliseren, maar na wat onderzoek online en advies van onze dierenarts Marèse werden we heel enthousiast over deze manier van steriliseren.
Bij een laparoscopische sterilisatie werkt de dierenarts met 3 kleine gaatjes, waarbij de eierstokken in de buikholte worden afgebonden. Waarbij ze niet teveel aan de banden van de eierstokken trekken, wat dan minder pijn veroorzaakt.
Wat ons voornamelijk aansprak over deze operatie, was dat Louie niet lang na de operatie moest ‘bijkomen’ van de ingreep. Zo was ze een dag na de operatie al weer. zo spring levend als voor de ingreep.
Wij hebben de hele weg, van voor de operatie tot na het herstel als prettig ervaren en wij willen dan ook Marèse bedanken voor de goede adviezen die zij ons gegeven heeft en goede zorgen die zij onze chocolade bruine labrador Louie heeft gegeven!