Knaagdieren

Kleine knagers zijn zeer geliefde huisdieren. Ze zijn relatief eenvoudig en goedkoop te onderhouden en om die redenen met name in trek bij kinderen. De verzorging van zo’n klein huisdier is een mooie manier om te leren omgaan met verantwoordelijkheden. De liefde die een klein of groot kind daarvoor terugkrijgt is, net als de liefde van honden en katten, onvoorwaardelijk. De kleine verzorgertjes moeten wel goed in de gaten gehouden worden door hun begeleiders! 

Een cavia is geen kat en een kat is geen hond. Dat lijkt een open deur, maar pas de laatste jaren wordt in de diergeneeskunde steeds meer aandacht besteed aan knaagdieren. Er komen bij deze dieren heel andere ziektes voor dan bij honden en katten. Andere virussen, bacteriën en parasieten. Maar ook de verschijnselen van bijvoorbeeld interne ziekten bij knaagdieren verschillen van die bij de hond of de kat.

Veel medicijnen die voor dieren geregistreerd zijn, mogen en/of kunnen niet bij knaagdieren gebruikt worden. De narcose verdient aparte aandacht en ook de nazorg na een operatie. Kortom, een knaagdier is ook medisch gezien geen kleine hond of kat!

De grootste teleurstelling in de medische zorg is het ziekteverloop dat meestal razendsnel gaat. Snel handelen op het moment dat je iets afwijkends ziet is dus zeer belangrijk! Bovendien zijn knaagdieren echte vluchtdieren. Ze houden zich zolang mogelijk verborgen als ze zich niet lekker voelen. Goed observeren dus; kijken en voelen. En bij twijfel helpen wij u graag.